Hlavní obsah

Erdogan blíže k vítězství? Pro druhé kolo voleb ho podpořil vůdce nacionalistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayip Erdogan získal před nedělním druhým kolem voleb, v nichž usiluje o obhajobu mandátu, podporu nacionalisty Sinana Ogana, který v prvním kole skončil třetí s pěti procenty hlasů. Tyto hlasy by Erdoganovi mohly zajistit pohodlné vítězství nad kandidátem opozice Kemalem Kiliçdarogluem.

Foto: Umit Bektas, Reuters
Článek

„Chtěli bychom, aby bylo známo, že naše rozhodnutí je motivováno jedině zájmem o budoucnost tureckého národa, jednotu a celistvost naší země a její stabilitu,“ uvedl Ogan podle listu Daily Sabah k setkání s Erdoganem, na němž stávajícímu prezidentovi vyjádřil podporu.

Edogan nepolevuje v kampani. Na Twitteru slíbil, že Turecko bude domovem nejen pro Turky, ale i Tatary, Čerkesy, Turkmeny, Uzbeky či Gagauzy, vyjmenoval některé menšiny, které v zemi žijí.

Zároveň ale při jednání s nacionalistou Oganem neopomněl připomenout, že za jeho vlády se do svých domovů vrátilo na 450 tisíc syrských uprchlíků a cílem pro nejbližší měsíce je, aby počet „repatriovaných“ migrantů ze Sýrie dosáhl jednoho milionu.

Turecko hostí skoro čtyři miliony běženců. Je to nejvíce ze všech zemí, kam Syřané uprchli. Ekonomické potíže Turecka, projevující se vysokou inflací (bezmála 44 procent) a výrazným růstem životních nákladů, podněcují protimigrantské nálady.

Foto: Murat Cetinmuhurdar, Reuters

Turecký prezident Recep Tayip Erdogan (vpravo) děkuje za podporu nacionalistovi Sinanu Oganovi.

První kolo prezidentských voleb vyhrál Erdogan s 49,52 procenta hlasů a Kiliçdaroglu skončil druhý se 44,88 procenta. Kandidát opozice po této nečekaně vysoké prohře přitvrdil tón volební kampaně. Prohlásil mimo jiné, že bude-li zvolen prezidentem, pošle z Turecka domů všechny migranty, kteří přišli do země nelegálně, přičemž hovořil o deseti milionech lidí. Erdogana rovněž obvinil, že se zaprodal Rusku, a káral za represe proti kritikům a omezení svobody slova.

Postaráme se o vás, slibuje Erdogan voličům z oblastí zničených zemětřesením

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám