Hlavní obsah

Erdoganův rival sází na odpor k migrantům. Chce jich deset milionů poslat domů

Lídr turecké opozice Kemal Kiliçdaroglu (74), který v druhém kole voleb soupeří se současným prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem (69), přitvrdil tón. Prohlásil, že bude-li zvolen, pošle domů všechny migranty, kteří přišli do Turecka nelegálně. Podle agentury Bianet přitom zmínil číslo deset milionů. Obvinil také Erdogana, že se zaprodává Rusku.

Nenecháme naši zemi někomu, kdo sem pustil 10 milionů migrantů, vyzývá Erdoganův protikandidát na tureckého prezidentaVideo: Reuters

 
Článek

„Obracím se na všechny. Nenecháme naši vlast někomu, kdo dovolil, aby mezi nás přišlo deset milionů běženců. Mladí, vstaňte a zbavte se toho zoufalství, které na vás padá. Ti, kdo milují svou vlast, přijďte k volebním urnám. Budeme bojovat až do konce a určitě zvítězíme,“ prohlásil Kiliçdaroglu na videu, v němž stojí před obrazem zakladatele Turecké republiky a jejího prvního prezidenta Mustafy Kemala Atatürka. Erdoganovi vyčetl také to, že cizincům prodává turecké občanství a získává si tak hlasy.

Kiliçdaroglu podle agentury už před prvním kolem voleb v kampani hovořil o tom, že do dvou let pošle do vlasti běžence ze Sýrie. Na stejnou notu hrál v kampani i Erdogan, který také slíbil poslat Syřany domů a jehož již delší dobu aktivisté kritizují za nelegální deportace syrských migrantů.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Podporovatelé tureckého prezidenta Recepa Tayypa Erdogana slaví jeho vítězství v prvním kole voleb

Turecko hostí skoro čtyři miliony uprchlíků ze Sýrie. Je to nejvíc ze všech zemí, kam se Syřané sužovaní občanskou válkou vydali.

Vadí spojenectví s Ruskem

Opoziční lídr kritizoval Erdogana i za spojenectví s Ruskem, které podle něj není rovnocenné. Vyčetl mu, že se zaprodává Moskvě.

Kiliçdarogluovi také vadí omezování svobody slova za Erdoganovy vlády. „Nenecháme naši vlast někomu, kdo účelově nálepkuje občany Turecké republiky jako Kurdy, když se mu hodí, a jako členy PKK, když se mu nehodí; nebo jako konzervativní muslimy, když je potřebuje, a jako členy FETÖ, když se jich potřebuje zbavit,“ řekl Kiliçdaroglu.

Foto: ČTK/AP

Turecké jednotky jsou úpřipravné vniknout do Sýrie

Odkazoval přitom na zavírání Turků do vězení kvůli jejich údajným vazbám na teroristickou organizaci Strana kurdských pracujících (PKK) či na Fethullahovu teroristickou organizaci (FETÖ), jak turecká vláda nazývá hnutí v exilu žijícího duchovního Fethullaha Gülena.

Gándhí Kemal

Kiliçdaroglu, který je pro svůj dlouhodobě mírný a skromný styl vystupování a podle některých trochu i pro fyzickou podobnost přezdíván turecký Gándhí či Gándhí Kemal, přitvrdil rétoriku, aby zaujal pravicové voliče. Jde mu hlavně o ty, kteří v prvním kole prezidentské volby hlasovali pro Sinana Ogana, politika s krajně pravicovou minulostí, jenž také vsadil na protimigrantskou rétoriku a se ziskem 5,17 procenta skončil třetí.

První kolo voleb hlavy státu vyhrál Erdogan s 49,52 procenta hlasů a Kiliçdaroglu skončil druhý se 44,88 procenta. Opozice sice podala stížnost na neregulérnosti u voleb, což ale už na výsledky nebude mít vliv.

Rusové nám zasáhli do voleb, tvrdí turecká opozice o sexuálním skandálu kandidáta

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám