Hlavní obsah

V řeckých vodách ztroskotaly dvě lodě s migranty, desítky mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 15 lidí zemřelo v noci na čtvrtek, když se v řeckých vodách potopily dvě lodě s migranty, napsala agentura AP. První informace hovoří o 15 mrtvých, počty obětí budou nejspíše stoupat.

Foto: Profimedia.cz

Migranti u ostrova Lesbos (ilustrační foto)

Článek

První plavidlo se potopilo nedaleko ostrova Lesbos. Zatím bylo z vody vytaženo 15 těl, uvedla pobřežní stráž.

Druhá loď narazila na skály a ztroskotala nedaleko ostrova Kythéra. Moře v oblasti bylo rozbouřené, vítr dosahoval rychlosti 70 kilometrů za hodinu. Plavidlo vezlo kolem stovky běženců. Zatím bylo zachráněno kolem třech desítek lidí.

„Viděli jsme, jak se loď rozbila o skály a lidé po těch skalách šplhali, aby se zachránili. Byl to neuvěřitelný pohled,“ popsala jedna z místních obyvatelek. „Všichni místní lidé sešli do přístavu a pokoušeli se pomoci,“ dodala.

Rakouský kancléř: Migrační politika EU se zhroutila

Evropa

Hasiči se snažili podávat migrantům lana, aby jim pomohli vylézt přes útesy na pobřeží. Z místní školy bylo vytvořeno přístřeší pro zachráněné. Během čtvrtka by do oblasti měli dorazit i potápěči.

Kythéra leží poblíž nejjižnějšího výběžku Peloponéského poloostrova a obvyklým cílem běženců nebývá. Většina uprchlíků totiž míří na ostrovy v Egejském moři, jako jsou Lesbos, Chios či Samos, které jsou od tureckého pobřeží vzdálené jen pár desítek kilometrů.

Řecko silně zasáhla migrační krize z let 2015 a 2016, kdy do země přišel zhruba milion běženců ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Počet příchozích od té doby prudce klesl, v poslední době úřady zaznamenaly opět nárůst počtu pokusů o vstup do země přes řecké ostrovy a pozemní hranici s Tureckem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám