Hlavní obsah

V předvečer invaze na Ukrajinu Putin pohrozil Johnsonovi raketovým útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V předvečer ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru hrozil ruský prezident Vladimir Putin během telefonického rozhovoru s tehdejším britským premiérem Borisem Johnsonem raketovým útokem. Uvádí to server BBC a odvolává se na dokument s názvem Putin versus Západ, který bude odvysílán v pondělí večer na BBC 2.

Foto: John Sibley, Reuters

Boris Johnson

Článek

„V určitém okamžiku se zdálo, že mi (Putin – pozn. red.) vyhrožuje a říká: ‚Borisi, nechci ti ublížit, ale s raketou to bude trvat jen minutu,‘ nebo něco v tomto duchu,“ pronesl Johnson.

Server uvádí, že tato slova měla zaznít během telefonického rozhovoru, který se uskutečnil v únoru loňského roku poté, co Johnson varoval Putina, že válka na Ukrajině bude mít katastrofální následky.

„Myslím, že soudě podle jeho velmi klidného tónu a odstupu, si prostě se mnou a mými pokusy přesvědčit ho k jednání hrál,“ řekl bývalý britský premiér.

Během rozhovoru se Johnson také snažil Putinovi sdělit, že Ukrajina „se v blízké budoucnosti nepřipojí k NATO“, a varoval ho, že jakákoli invaze by znamenala „více, ne méně NATO“ v blízkosti ruských hranic.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu loni 24. února. Putin od počátku „speciální vojenské operace“, jak Kreml nazývá válku proti Ukrajině, tvrdí, že cílem je „denacifikovat“ sousední zemi.

Válku na Ukrajině bych ukončil během 24 hodin, chvástá se Trump

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám