Hlavní obsah

Rusové Nord Stream zakonzervují. V urovnání sporů s Evropou už nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové v dohledné době nečekají zlepšení vztahů se Západem do takové míry, že by to umožnilo opravit a opětovně zprovoznit plynovody Nord Stream, a rozhodli se je proto zakonzervovat. S odkazem na své zdroje z ruských kruhů s věcí dobře obeznámených to v pátek napsala agentura Reuters.

Foto: Danish Defence Command, Reuters

Plynové bubliny z úniku Nord Stream 2 dosahují hladiny Baltského moře. Ukazuje to narušení o průměru více než jednoho kilometru poblíž Bornholmu v Dánsku

Článek

Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sestávají ze dvou dvojic potrubí vedoucích pod Baltským mořem. Z Ruska do Německa měly tyto plynovody přepravit 110 miliard kubíků plynu ročně. Tři ze čtyř trubek ale loni v září vážně poškodily výbuchy. Kdo za podmořskou sabotáží stojí, není jasné.

Jedna ze dvou trubek Nord Streamu 2 zůstala nedotčena, vzhledem ke krizi vztahu Ruska se Západem skrz ni ale neprotéká žádný plyn.

Jeden zdroj Reuters řekl, že se Rusové smířili s tím, že je projekt Nord Streamu pohřbený, a jakoukoliv opravu definitivně zavrhli, další dva zdroje ale mluví o dočasné konzervaci s tím, že plynovody prozatím zůstanou „u ledu“ a v případě urovnání vztahů mezi Evropou a Ruskem bude možné je opět zprovoznit.

Ruskem vlastněná plynárenská společnost Gazprom, která plynovody vybudovala a provozuje je, se nechala slyšet, že oprava možná je, pokud o to budou mít politické špičky zájem.

Sabotáž potvrzena. Švédové našli na plynovodech Nord Stream zbytky výbušnin

Zahraniční

Spoléhají na Turka

Ruský prezident Vladimir Putin sice navrhl využít nepoškozené potrubí plynovodu Nord Stream 2 k dodávkám plynu, Německo ale nyní chce svou energetickou závislost na Rusku ukončit a tuto myšlenku odmítlo. Rovněž Polsko přestalo nakupovat ruský plyn.

Rusko v současné době vyváží do Evropy jen asi 40 milionů metrů krychlových plynu denně, a to přes Ukrajinu přes vstupní bod Sudža.

Moskva nyní vkládá naděje do Turecka, přes které hodlá plyn vyvážet. Tím by Rusko už nemuselo spoléhat na Západ jako na partnera v energetice, řekl v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Viník neznámý

Moskva uvedla, že za výbuchy plynovodů stojí Západ, své tvrzení ale nijak nedoložila.

Bílý dům v únoru odmítl jako „naprostý výmysl“ příspěvek na blogu amerického investigativního novináře oceněného Pulitzerovou cenou Seymoura Hershe, který na základě anonymního zdroje tvrdil, že za explozemi stojí Washington.

Vyšetřování úřadů v Dánsku, Německu a Švédsku dosud nebylo uzavřeno.

Němci si sypou popel na hlavu. Nord Streamem 2 jsme dodali Putinovi kuráž napadnout Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám