Hlavní obsah

Trussová v konfliktu s USA: Bílý dům varoval před změnou severoirského protokolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned druhý den po jmenování britskou premiérkou si Liz Trussová vyslechla od Bílého domu varování, aby nerušila části tzv. severoirského protokolu. Ten zabraňuje vzniku „tvrdé“ hranice mezi Severním Irskem a jeho jižním sousedem nezávislým na Británii. Mluvčí Bílého domu za moře vzkázala, že osekání protokolu by mohlo ohrozit obchodní dohody mezi USA a Británií.

Foto: Profimedia.cz

Britská premiérka Liz Trussová.

Článek

V polovině května Trussová ještě v roli šéfky diplomacie v parlamentu oznámila plánované změny severoirského protokolu. Dočkala se při tom nesouhlasného bručení opozičních Labouristů.

„Toto není o zrušení protokolu,“ podotkla Trussová. „Abychom odpověděli na hrozivou a vážnou situaci v Severním Irsku, je podle nás nutné jednat a zaručit obnovu institucí,“ prohlásila s tím, že vláda nevylučuje jednání s EU.

Protokol pomohly USA dojednat v návaznosti na dohodu o brexitu (vystoupení Spojeného království z EU). Upravuje vztahy mezi dvěma zeměmi na irském ostrově a také mezi Severním Irskem, Irskem a Evropskou unií.

Navazuje na tzv. velkopáteční (či belfastskou) dohodu z roku 1998, jež zabránila vzniku „tvrdé“ hranice mezi oběma Irsky. Díky tomu může ekonomika obou zemí na ostrově hladce fungovat, severoirský protokol navíc zachoval podmínky jednotného trhu EU a další záruky.

Nic už se znovu projednávat nebude, odpálila Johnsona šéfka Evropské komise

Zahraniční

Navrhovaná změna by částečně zrušila kontroly zboží přepravovaného mezi územím Severního Irska a zbytkem Velké Británie. „Zboží, které by zůstalo ve Spojeném království, by bylo zbaveno zbytečného papírování, kontrol a cel, přičemž by se vyžadovaly pouze běžné obchodní informace, nikoli celní postupy nebo složité požadavky na certifikaci zemědělsko-potravinářských produktů,“ píše vláda v návrhu.

Zboží, které by z území Severního Irska putovalo dál na území unijních států, by však muselo procházet plnou kontrolou a regulacemi jako doposud. Přesto, že si na ně někteří velcí výrobci po zavedení protokolu stěžovali.

Podniky, které v Severním Irsku působí, by si nově také mohly vybrat, zda se budou při prodeji zboží řídit pravidly Spojeného království či EU. Britové však uznávají, že nesmí dojít k narušení „jednotného trhu EU“. Podle nové premiérky by tím vznikl „dvojí regulační systém“. To by například nabouralo snahy Unie o zavedení jednotných nabíjecích kabelů, které britská vláda odmítá.

Zákon o změně protokolu, který nyní projednává britská sněmovna, by také dovolil ministrům obejít restrikce EU a libovolně upravovat daně v Severním Irsku. Zdaleka nejvíce kontroverzí ale vyvolala snaha vyloučit Soudní dvůr Evropské unie z řešení sporů o protokolu mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií.

Vláda uvádí, že je změna pravidel zapotřebí, jelikož jsou aktuálně „vnucována Severnímu Irsku bez trvalého demokratického souhlasu a spory jsou řešeny orgány EU místo běžných mezinárodních procesů“.

Některé státy považují podle serveru The Guardian změnu protokolu za porušení mezinárodního práva, i když to Trussová odmítá. Podle britské vlády jsou změny v tak výjimečné situaci oprávněné.

Po čtvrtečním telefonátu nové premiérky Velké Británie a prezidenta USA Joea Bidena hostil Bílý dům tiskovou konferenci. Na otázku, jak telefonát proběhl, tisková mluvčí Karine Jean-Pierrová zabrousila i k otázce protokolu. „Neexistuje žádná formální vazba mezi obchodními dohodami a severoirským protokolem, ale jak jsme už řekli, snahy jej zrušit pro ně nevytvářejí příznivé prostředí,“ varovala nepřímo mluvčí amerického prezidenta.

EU nebude bránit vývozu vakcín do Severního Irska

Evropa

Dvě hlavní americké vládnoucí strany, Republikáni a Demokraté, jsou v otázce zachování protokolu jednotné. Současné projednávání jeho změny v britském parlamentu je proto podle serveru The Guardian rozčiluje a narušuje bilaterální vztahy mezi USA a Británií. Spojené státy (tehdejší prezident Bill Clinton a senátor George Mitchell) se na konci minulého století významně podílely na urovnání nepokojů v Severním Irsku a dodržování velkopáteční dohody je pro ně z hlediska mezinárodního práva jednou z priorit.

Britský server upozornil i na značné rozdíly v tiskových prohlášeních o telefonním hovoru mezi lídry obou zemí. Zatímco verze britské vlády mluví jen o „shodě na důležitosti ochránit velkopáteční (belfastskou) dohodu, Bílý dům zdůraznil i nutnost shody s EU v otázce severoirského protokolu.

Podle výzkumu citovaného agenturou Bloomberg jsou Irové s protokolem spokojení. Jako vhodné řešení situace na ostrově po brexitu ho vidí 55 procent dotazovaných. Za výhodný pro ekonomiku ho pak hodnotí 53 procent z nich. Sama Unie se ke změně podmínek staví odmítavě a v červnu podnikla vůči ostrovnímu království právní kroky, které by mohly vést k soudnímu sporu mezi EU a Spojeným královstvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám