Hlavní obsah

Nic už se znovu projednávat nebude, odpálila Johnsona šéfka Evropské komise

– Brusel/Londýn

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, že Brusel nemá zájem znovu projednávat kontroverzní část brexitové dohody zvanou Severoirský protokol. Ten způsobil, že pro severní Irsko i nadále platí část unijních pravidel a zboží proudící z Velké Británie podléhá kontrolám. Londýnská vláda přesto trvá na tom, že je potřeba dohodu přepsat.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Evropská unie se bude i nadále chovat kreativně a flexibilně v rámci struktury protokolu. Ale nebudeme ho znovu projednávat,” uvedla von der Leyenová po čtvrtečním telefonátu s britským předsedou vlády.

Hovor se uskutečnil na Johnsonovu žádost a trval bezmála půl hodiny.

Britská média popisují vyjádření von der Leyenové jako velkou ránu pro londýnský kabinet, který ústy svého premiéra lidem opakovaně sliboval, že po odchodu z EU nebudou mezi Severním Irkem a zbytkem Spojeného království žádné celní kontroly.

Hranice v moři je pořád hranice

Hranici v moři, se kterou souvisí kontroly v severoirských přístavech, britská vláda sjednala s EU proto, aby se vyhnula vytvoření fyzické hranice na ostrově, což by vzhledem k dlouhé historii krvavých irsko-irských nepokojů bylo nepředstavitelné.

Frustrace z covidu, brexitu, ze všeho. Severoirské násilné nepokoje neberou konce

Evropa

Jenže ani „fiktivní” hranice v moři zřejmě nezafungovala tak, jak se čekalo. Zaprvé může způsobit zdržení v dodávkách některého zboží a zadruhé se část Severoirů cítí odtržena od zbytku království.

V dubnu se kvůli tomu museli policisté v Belfastu a okolí potýkat se sedmidenními nepokoji.

Komplikované a nedopečené, zní z Bruselu

Podle stanice Sky News teď Johnson šéfce komise přednesl návrhy, jak situaci vyřešit. Už předtím se snažil důvody, proč je potřeba protokol přepsat, vysvětlit německé kancléřce Angele Merkelové.

„Je tu obrovská příležitost najít rozumné a praktické řešení problémů, kterým čelí lidé a podniky v Severním Irsku, a tím povýšit britsko-unijní vztahy na lepší úroveň,” uvedla v prohlášení kancelář premiéra.

Přední evropští úředníci se ale nad chováním britské vlády pozastavují. Podle jednoho diplomatického zdroje z Bruselu, kterého cituje list Guardian, jsou nové návrhy britského „brexitového” ministra Davida Frosta příliš komplikované a „nedopečené”.

O obzvláště svérázný pohled se pak na Twitteru podělil mluvčí německého zastoupení v EU Sebastian Fischer.

„Severoirský protokol vyjednala birtská vláda. Podepsala ho britská vláda. Ratifikoval ho britský parlament. Jeho dopady byly známy. Copak je příliš mnoho očekávat, že si bude Spojené království stát za tím, co vyjednalo, podepsalo a ratifikovalo?” napsal Fischer.

Reklama

Výběr článků

Načítám