Hlavní obsah

Trussová: Jako britská premiérka bych byla připravena stisknout jaderné tlačítko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bude zvolena příští britskou premiérkou, bude Liz Trussová připravena použít jaderné zbraně. Uvedla to na setkání konzervativců v Birminghamu. Britská média zarazilo, jak bez emocí Trussová při odpovědi působila.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Kandidátka na britskou premiérku Liz Trussová

Článek

Současná britská ministryně zahraničí, kterou poslední průzkumy favorizují jako nástupkyni Borise Johnsona v Downing Street, reagovala na otázku moderátora Johna Pienaara.

Ten uvedl, že by mu bylo „fyzicky špatně“, kdyby věděl, že učiní rozhodnutí, kterým způsobí „globální zkázu“. „Jak se při této myšlence cítíte vy?“ zeptal se Trussové.

„Myslím, že to je důležitá povinnost premiéra, a jsem připravena ji splnit. Jsem připravena to udělat,“ odpověděla s naprosto kamennou tváří 47letá politička. Dostalo se jí za to potlesku publika.

I na následující poznámku moderátora, že se ptal na to, jak by se u toho cítila, zopakovala Trussová: „Jsem připravena to udělat.“

Rýpla si i Moskva

Právě způsob odpovědi, respektive to, jak chladnokrevně Trussová odpověděla, některá ostrovní média zarazil. „Favoritka na šéfku konzervativců na otázku, jak by se cítila po zničení světa, vypadala bez emocí,“ píše deník Independent.

„Emoce neprojevující Liz Trussová říká, že by v případě potřeby rozpoutala jadernou zkázu,“ stojí zase v titulku levicového Daily Mirror.

„Asi to není zrovna ta reakce, kterou bychom teď potřebovali,“ sarkasticky poznamenává v článku Huffington Post s dovětkem, že ve světle ruské agrese na Ukrajině z její odpovědi „obzvláště mrazí“.

Britskou premiérkou bude Trussová, napovídá průzkum

Zahraniční

Kandidátka na britskou premiérku: Ohledně brexitu jsem se mýlila

Zahraniční

Na nejnovější vyjádření britské ministryně už stihla reagovat i mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, která na Telegramu napsala, že by to mohl být skvělý začátek nového filmu o Austinu Powersovi z americké komediální série parodující špionážní filmy.

„Akorát by teď špiona hrála žena,“ rýpla si Zacharovová.

Liz Trussová již dříve během své kampaně naznačila, že je pro obnovení systému jaderného odstrašení, jehož cílem je „odstrašit nejextrémnější hrozby pro naši národní bezpečnost a způsob života“.

Reklama

Výběr článků

Načítám