Hlavní obsah

Kandidátka na britskou premiérku: Ohledně brexitu jsem se mýlila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová lituje, že v referendu v roce 2016 hlasovala pro setrvání v Evropské unii. Mýlila jsem se, přiznala ve čtvrtek v rozhovoru pro BBC Radio 4. Trussová se uchází o místo premiérky Spojeného království, soupeřem jí bude někdejší ministr financí Rishi Sunak.

Foto: Profimedia.cz

Ministryně zahraničí a kandidátka na premiérku Liz Trussová

Článek

„Plně jsem přijala volbu, kterou britský lid učinil,” uvedla Trussová.

Když jí moderátor připomněl, že před šesti lety varovala, že brexit způsobí pokles mezinárodního obchodu, odpověděla: „Mýlila jsem se a jsem připravena to přiznat,” uvedla Trussová.

V čele britské vlády bude od září stát buď Rishi Sunak, nebo Liz Trussová

Evropa

„Předzvěsti zkázy se nenaplnily. Místo toho se objevily nové příležitosti. A já jsem byla jednou z vůdčích osobností, která tyto příležitosti podporovala,” pokračovala ministryně.

Jedni z největších zastánců odchodu z EU v Konzervativní straně, Jacob Rees-Mogg a Nadine Dorriesová, označili Trussovou za „větší brexitářku”, než jsou oni sami.

Johnsonovi zůstala věrná

Trussová působila mezi lety 2019 a 2021 jako ministryně pro mezinárodní obchod ve vládě Borise Johnsona. Po obměně kabinetu povýšila do role šéfky diplomacie.

Johnsonův kabinet se rozpadá, odcházejí další a další ministři

Evropa

Premiérovi zůstala loajální až do konce, na rozdíl od Sunaka, jehož odchod z vlády roztočil spirálu rezignací a nakonec až rezignaci samotného Johnsona.

Oba finalisté se nyní přou o to, kdo je více „thatcherovským” typem lídra.

Jméno nového britského premiéra či premiérky bude veřejnosti oznámeno 5. září. Zatímco v předchozích kolech hlasovali pouze konzervativní poslanci, nyní přechází pravomoc i k těm řadovým straníkům. Ti budou nyní do konce léta hlasovat korespondenčně. Sázkové kanceláře mírně favorizují Trussovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám