Hlavní obsah

Britskou premiérkou bude Trussová, napovídá průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zhruba za dva týdny bude známo britské veřejnosti jméno nového premiéra či premiérky. Hlasovat mohou všichni členové vládní Konzervativní strany a podle posledního průzkumu to vypadá, že se jim nejvíc zamlouvá jméno ministryně zahraničí Liz Trussové, která má před svým konkurentem Rishim Sunakem poměrně velký náskok. Pokud by uspěla, byla by historicky třetí ženou v Downing Street.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Kandidátka na premiérku Liz Trussová

Článek

Konzervativci hlasují přes léto průběžně korespondenční formou. Výsledek bude oznámen v pondělí 5. září.

Nejnovější průzkum agentury YouGov pro televizi Sky News ukázal, že favoritkou zůstává šéfka diplomacie Liz Trussová. Náskok zvýšila už na 66 procent, bývalý ministr financí Rishi Sunak je na 34 procentech.

Čísla nezahrnují ty, kteří nevědí, jestli někomu svůj hlas dají – jde asi o 13 procent dotázaných.

Odejde z politiky?

Takový výsledek by byl pro Sunaka šok. Miliardář s elitním akademickým vzděláním je mezi konzervativci považován za onoho „zrádce”, jehož třaskavý odchod z vlády vedl až k rezignaci premiéra Borise Johnsona.

Kandidátka na britskou premiérku: Ohledně brexitu jsem se mýlila

Zahraniční

Někteří konzervativní poslanci sdělili deníku Daily Mail, že pokud Sunak volbu prohraje, je dost pravděpodobné, že odejde úplně z parlamentu. Zamířit by mohl do soukromé sféry ve Spojených státech, kde má hodně přátel, řekl jeden z poslanců.

Svým rozhodnutím odstavit od moci svého dlouholetého spojence Johnsona a ucházet se o nejvyšší funkci si údajně spálil všechny mosty a nedá se očekávat, že by mu Trussová nabídla místo ve vládě.

Johnson by mohl být novým šéfem NATO

Evropa

Jeden ze Sunakových blízkých kolegů však pro Daily Mail řekl, že ztrátu ještě lze dohnat. „Nikam neodchází. Je to státní úředník, ne rozmazlené dítě,” citoval ho deník.

Liz Trussová se v kampani snaží svými sliby a vystupováním prezentovat jako novodobá Margaret Thatcherová. Pokud by stranickou volbu vyhrála, byla by teprve třetí ženou, která usedne v Downing Street. Po „železné lady” Thatcherové, která na ostrovech vládla mezi lety 1979 a 1990, byla premiérkou ještě Theresa Mayová, a to v post-referendovém období let 2016 až 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám