Hlavní obsah

To je příliš cynické i na Rusko, reaguje Podoljak na Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za cynická označil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak nedělní slova ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že útok na Kerčský most byl teroristický čin a že ho vykonaly ukrajinské tajné služby. Připomněl v této souvislosti čerstvý ruský zásah obytného domu v Záporoží.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Putin obviňuje Ukrajinu z terorismu? To zní příliš cynicky i na Rusko. Před méně než 24 hodinami ruská letadla zasáhla obytnou čtvrť v Záporoží 12 raketami, zabila přitom 13 lidí a zranila více než padesát,“ napsal Podoljak na Twitteru s odkazem na noční útok ruských sil na jihoukrajinské město.

„Je tu jen jeden teroristický stát a celý svět ví, kdo to je,“ dodal.

Tragédie v Záporoží: Rusové zasáhli obytný dům. Absolutní zlo, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Rusko na civilisty a civilní cíle na Ukrajině, kterou vojensky napadlo 24. února, střílí opakovaně. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho kvůli tomu dlouhodobě označuje za „teroristický stát“ a vyzývá k jeho potrestání.

Putin svá slova pronesl v souvislosti se sobotním výbuchem na Kerčském mostě, který spojuje Krym s ruskou pevninou.

Foto: Profimedia.cz

Mychajlo Podoljak

Podle ruských úřadů vybuchla bomba nastražená v autě a následně začaly hořet cisterny na železniční části mostu. O život podle Moskvy přišli tři lidé, most je poničený, podle Rusů už byl ale provoz částečně obnoven.

Most na Krym Putin slavnostně otevřel v roce 2018 poté, co Moskva ukrajinský poloostrov v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovala. Pro Moskvu představuje mimo jiné jednu z tras, kudy může zásobovat své okupační jednotky na Ukrajině.

Putin připsal výbuch na mostě na Krym Ukrajincům

Zahraniční

„Není pochyb. Je to teroristický čin, jehož cílem bylo zničit kriticky významnou civilní infrastrukturu v Ruské federaci,“ řekl Putin na videu zveřejněném na kremelském účtu na Telegramu, ačkoli většina světa Krymský poloostrov jako součást Ruska neuznává.

„Vymyslely to, vykonaly a objednaly ukrajinské tajné služby,“ dodal Putin.

Analytik: Kerčský most je skvěle provedená akce ukrajinské armády

Válka na Ukrajině

Kdo za útokem stojí, není jasné. Podle expertů lze předpokládat, že ho provedli Ukrajinci, pro něž představuje významný zásah z hlediska vojenského i symbolického, Kyjev se ale k akci zatím nepřihlásil.

Výbuch na Kerčském mostě je prací ukrajinské tajné služby, tvrdí zdroj NYT

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám