Hlavní obsah

Putin připsal výbuch na mostě na Krym Ukrajincům

Aktualizováno

Za sobotní explozí na Kerčském mostě, který spojuje ruskou pevninu s okupovaným ukrajinským Krymem, je podle ruského prezidenta Vladimira Putina ukrajinská tajná služba. Prezident v neděli výbuch označil za teroristický čin, informovaly zahraniční agentury.

Na Kerčském mostě, který spojuje Rusko s okupovaným poloostrovem Krym, v sobotu časně ráno vypukl požár.Video: Reuters

 
Článek

„Není pochyb. Je to teroristický čin, jehož cílem bylo zničit kriticky významnou civilní infrastrukturu v Ruské federaci,“ řekl Putin na videu zveřejněném na kremelském účtu na Telegramu. „Vymyslely to, vykonaly a  objednaly ukrajinské tajné služby,“ dodal.

K útoku došlo v sobotu časně ráno. Rusko až dosud odpovědnost Ukrajině oficiálně nepřisoudilo. Podle ruského protiteroristického výboru oheň způsobil výbuch bomby nastražené v nákladním autě. Po výbuchu cisteren se zřítila část vozovky.

Přestaňme Ukrajince podceňovat, tohle už není sranda, nabádal moderátor v ruské televizi

Válka na Ukrajině

Svůj názor na sobotní výbuch řekl Putin na nedělním jednání se šéfem vyšetřovacího výboru Alexandrem Bastrykinem. Ten podle RIA Novosti Putina informoval o podezřelých, kteří byli zapojeni do přípravy akce.

„Zjistili jsme trasu toho kamionu. Je to Bulharsko, Gruzie, Arménie, Severní Osetie, Krasnodar. Zjistili jsme přepravce a bylo možné identifikovat podezřelé mezi těmi, kdo mohli teroristický útok připravit,“ řekl Bastrykin. Podle něj se na přípravě podíleli ruští občané i cizí státy.

Putin na pondělí svolal ruskou bezpečnostní radu.

Silniční i železniční provoz byl po explozi zastaven, ale během víkendu byl do určité míry obnoven. Ruské ministerstvo dopravy podle agentury TASS oznámilo, že dálkové osobní a nákladní vlaky jezdí přes most podle jízdního řádu, příměstská železniční doprava by měla být obnovena v neděli později večer. Silniční provoz byl podle TASS obnoven částečně.

Záběry výbuchu na Kerčském mostěVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám