Hlavní obsah

Tragédie v Záporoží: Rusové zasáhli obytný dům. Absolutní zlo, uvedl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Při ruském ostřelování ukrajinského města Záporoží v noci na neděli zahynulo nejméně 13 lidí a zraněno bylo 87 osob, mezi nimiž je deset dětí. Oznámil to šéf oblastní správy Oleksandr Staruch. Podle něj ruské letadlo vypálilo 12 střel, které částečně zničily devítiposchoďový obytný dům a poškodily několik dalších budov.

Rusové v Záporoží zasáhli obytný dům.Video: Reuters

 
Článek

Podle místních zdrojů muselo být 60 ze 87 zraněných hospitalizováno. Mezi raněnými je deset dětí.

Prezident Volodymyr Zelenskyj útok odsoudil jako „absolutní zlo“ spáchané lidmi, které označil za „divochy a  teroristy“. Slíbil, že odpovědní lidé za to budou postaveni před soud.

Pracovníci veřejných služeb ráno začali s odklízením trosek, lidí je ale nedostatek. „Proto se starostliví občané Záporoží mohou do odklízení zapojit také,“ vyzval tajemník městské rady v Záporoží Anatolyj Kurtev.

Na Ukrajině se tvrdě bojuje v okolí Bachmutu, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Na místě pracují všechny pohotovostní a specializované služby města. Podle agentury Unian se jedná o 20 jednotek s 85 záchranáři.

„V souvislosti s hrozbou opakovaného ostřelování vyzýváme lidi, aby se zdrželi návštěv míst, kde specializované složky provádějí mimořádné a záchranné operace,“ uvedl hasičský záchranný sbor.

Rusko, které na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února, dál útočí na civilisty, což však i přes nashromážděné důkazy popírá.

Šéf oblastní vojenské správy Oleksandr Staruch v noci na neděli hlásil „asi tucet“ raket přilétajících do města. Záporoží je častým cílem ruského ostřelování.

Moskva na konci září prohlásila část Záporožské oblasti za ruskou, stejně jako i některá další ukrajinská území, nad kterými se jí podařilo při invazi na Ukrajinu získat kontrolu. Záporoží, které mělo před válkou přibližně 700 000 obyvatel, ale zůstává pod kontrolou Kyjeva. Ruskou anexi Kyjev i Západ odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám