Hlavní obsah

Analytik: Kerčský most je skvěle provedená akce ukrajinské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sobotní výbuch na Kerčském mostě vedoucím na Krym je nejspíš skvěle naplánovanou akcí Ukrajinců, uvedl pro Novinky bezpečnostní analytik a bývalý poradce ministra obrany Milan Mikulecký.

Foto: Amin Hamad Anwer - Iraqi Air Force

Milan Mikulecký během svého působení v Iráku v roce 2014

Článek

Dnes v brzkých ranních hodinách došlo podle Ukrajinců k výbuchu na Kerčském mostě. Podle Rusů k požáru palivových cisteren vlaku. Kde je podle vás pravda?

Asi vás překvapím, ale podle mě na obou, s tím, že ruská strana účelově zapomněla dodat dost zásadních informací. Podle dostupných dat víme, že na železniční části mostu skutečně hoří cisternové vagóny, nicméně silně pochybuji, že i v ruském bordelu začne z ničeho nic hořet vlak s nebezpečným nákladem na strategickém mostě. Ale hlavně, Rusové zatím mlčí o zničení části silničního mostu, který je souběžný s tím železničním. Takže jednoznačně zde vidíme výsledek skvěle naplánované a provedené akce ukrajinské armády. Zatím bych byl ochoten věřit, že požár cisteren je sekundárním výsledkem výbuchu na silničním mostě. Ruskou verzi o „nehodě“ tak můžeme na 100 procent vyloučit (výbuch následně potvrdila i ruská strana – podle ní explodovala bomba nastražená v autě – pozn. red.).

Pokud jde o útok ukrajinských ozbrojených sil, jakým způsobem ho podle vás provedli?

Teď (v 8 hodin ráno SEČ) máme ještě příliš málo informací, takže můžeme jen spekulovat. Vzal bych to vylučovací metodou. Vzhledem k charakteru poškození můžeme vyloučit akci námořnictva (podvodní demoliční tým), já bych vyloučil i operaci speciálních sil. Přece jen, jedná se o železobetonovou konstrukci, tedy jeden z velmi obtížně zničitelných cílů, a na tak masivní poškození potřebujete ohromné množství výbušnin. Navíc umístěných přímo na konstrukci mostu. Tolik jich jednotlivci neunesou a výbuch například nákladního auta se bude šířit do stran a nahoru, nikoliv tak, aby zničil mostní konstrukci. Za sebe s dostupnými informacemi nejvíc sázím na nějakou raketu.

Kerčský most se ocitl v plamenech.Video: Reuters

Jaký bude mít poškození nebo snad i zničení kerčského mostu dopad na situaci ruské armády na bojišti?

Bezprostřední, že bychom viděli například rozpad jejich fronty po celé délce, asi žádný, ale v dlouhodobém horizontu ohromný. Začnu od toho podle mě nejdůležitějšího. Bojové operace ruské armády již delší dobu neřídí profesionální vojáci, ale zoufalí civilisté. Prezident Putin, ministr obrany Šojgu a lidé z Putinova „kruhu“, kteří přišli z prostředí tajných služeb. Myslím, že nyní po ohrožení přísunu přes Krymský most budou chtít posílit pozemní cestu na Krym, tedy zejména Melitopol, ale i Mariupol.

Pokud na jejich ochranu přesunou své jednotky, kterých už teď mají málo, oslabí své pozice jinde. Toho mohou Ukrajinci využít a na takovém slabém místě zaútočit. Rusové budou reagovat, přesunou tam své jednotky, aby se jim nezhroutila fronta, ale zase se oslabí jinde. Nekonečný kolotoč, kde nikde nemáte své vojáky v dostatečném počtu, přitom jich vám spousta někde neustále cestuje. Přesně stejné jako nacistické Německo v létě 1944.

Výbuch na mostě na Krym. Tři mrtví, část stavby se zřítila

Zahraniční

A ty další dopady na Rusko? Co to může znamenat pro Rusy na Krymu?

Je to ohromný šok pro ruskou morálku, jak vojáků, tak civilistů. Vždyť v ruské televizi byl krymský most prezentován jako „nedobytný“. Střežili ho nejmodernější ruské protiraketové systémy, speciální jednotky – a teď takové fiasko. Je to ohromný problém pro ruskou logistiku na jižní frontě. Není fatální, Rusové stále mohou používat trajekty a pokusit se most opravit. Ale lodní doprava má menší kapacitu, je výrazně pomalejší, a pokud jde o schopnost Rusů rychle opravovat něco tak velkého, jako je Kerčský most, jsem skeptický.

Určitě teď uvidíme Putinovu snahu o pomstu – bylo tomu tak vždy po nějakém ukrajinském úspěchu – tedy teroristické útoky na ukrajinská města, na civilisty. Možná nějaký ukvapený krok Putina směrem k eskalaci.

O Kerčském mostě se jako o citlivém místě Rusů mluví dlouho, proč podle vás k útoku došlo až teď?

Těžko říct, pochybuji, že čekali na Putinovy narozeniny (ruský prezident je měl v pátek – pozn. red.). Ale i tenhle symbol „dárku“ je důležitý pro Ukrajinskou a v tom negativním smyslu pro ruskou morálku a propagandu.

Je možné, že teprve nyní Ukrajinci získali zbraň, která jim úder umožnila. Možná teď přišel čas rozhodit Rusy a donutit je stáhnout vojáky z jiné části fronty. Možná je to ukázka pro (běloruského vůdce) Lukašenka, že není moudré poskytovat území pro ruské útoky na Ukrajinu. Těch důvodů může být celá řada a všechny mi dávají smysl.

Možná drobnost – škoda, že ten úder nešel o pár stovek metrů vedle. Pokud by se zhroutil most, pod kterým podjíždějí lodě, uzavřelo by to ruské lodě, kterou jsou aktuálně v Azovském moři. Ale nežijeme v ideálním světě. I tak je to spektakulární úspěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám