Hlavní obsah

Vůbec nic nám tu nenechali, zlobí se Tálibán na Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tálibán si stěžuje, že v operačním sídle CIA v Kábulu Američané před odchodem zničili nejen všechny dokumenty, ale také veškeré vybavení včetně stovek různých vozidel Humvee, obrněných transportérů i zbraní. V areálu bylo i sídlo jednoho z oborů afghánských jednotek zpravodajské služby NDS 01 pro oblast hlavního města a středního Afghánistánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané zničili před odchodem z Afghanistánu zařízení v táboře u Kábulu, tvrdí TálibánVideo: Reuters

 
Článek

„Zničili cokoli, co bychom mohli použít,“ uvedl pro televizi TOLO maulaví Asnajn, který velí jednotce Tálibánu dohlížející na areál. Hodnotu zničeného vybavení neodkázal vyčíslit, ale odhadl ji na několik set milionů dolarů.

„Utekli a zničili všechno, to neměli dělat,“ uvedl afghánský reportér na volné noze Anás Barakzai. Zničena byla pode něj nejen vojenská vozidla nebo munice, ale taky osobní auta a kombíky nebo dodávky.

Likvidace zbraní na kábulském letišti

Američtí vojáci také zničili před odchodem z kábulského letišti většinu vrtulníků a další techniky. Generál americké námořní pěchoty Kenneth McKenzie, který stojí v čele velitelství CENTCOM, pod něž spadá i Afghánistán, zdůraznil, že před odchodem z kábulského letiště byla zanechaná americká technika „demilitarizována“.

Zničeno bylo 73 minám odolných vozidel MRAP, která byla příliš těžká na to, aby se dala odvést, 23 vozidel Humvee a 73 letadel. „Tato letadla už nikdy nebudou létat,“ ujistil generál.

Zklamaní, naštvaní a podvedení. Tálibové se na Američany zlobí za rozbitá letadla

Svět

V některých strojích byla zničena elektronika, další vybuchly a jiné byly znehodnoceny pomocí termálních granátů ničících vybavení teplotou až 4000 stupňů Celsia.

Výzbroj za miliardy dolarů

I tak ale Tálibánu padlo do rukou velké množství výzbroje a výstroje. Zmiňovalo se, že pomoc afghánským bezpečnostním silám činila kolem 82 miliard dolarů (zhruba 1,8 bilionu korun). Většina z toho ale šla na výcvik, nikoliv na výzbroj a vybavení, přičemž část se použila také na spotřební materiál, dopravu a palivo.

Podle speciálního generálního inspektora pro rekonstrukci Afghánistánu (SIGAR) šlo na samotnou výzbroj mezi lety 2002 až 2019 18 miliard dolarů. Stanice ABC odhaduje, že celkem jde o 24 miliard, není ale jasné, kolik z této výzbroje je ještě funkční.

Tálibové se projíždí v blackhawku. Získali americkou výzbroj za miliardy dolarů

Svět

Největší pozornost vyvolalo, když Tálibán vzlétl s ukořistěným vrtulníkem Black Hawk. Experti mají pravdu, když uvádějí, že tyto záběry mají především propagační hodnotu, protože udržovat tyto vrtulníky v provozuschopném stavu je těžké. Jenomže pro táliby to není ani potřeba. Staví na postupu rychlých malých mobilních jednotek vyzbrojených ručními zbraněmi nebo kulomety a granátomety.

Tálibán ponížil Západ, nad Kandahárem hlídkuje s americkým Black Hawkem

Svět

Jak významný příspěvek představují ukořistěné zbraně, je patrné ze snímků z Afghánistánu, kde je vidět táliby přesouvající se v desítkách amerických vozidel Humvee nebo v terénních pickupech Ford. Příslušníci Tálibánu na sobě mají americké uniformy i zbraně, například pušky M-4. Významný přínos pro ně představují i americké přístroje pro noční vidění.

Ukořistěné zbraně, jichž má nyní Tálibán skutečně velké množství, činí hnutí v jakémkoli dalším konfliktu hůře porazitelným. Ukázalo to i to, jak snadno ovládl Tálibán provincii Pandžšír, která byla poslední baštou jeho odpůrců. Zatímco za své předchozí vlády v 90. letech ji nikdy nebyl schopen dobýt, nyní mu k ovládnutí jejího hlavního města Bazaraku stačil týden.

Je po všem. Poslední odbojná provincie dobyta, hlásí Tálibán

Zahraniční

Zbraně a vybavení po spojeneckých silách se navíc dají používat i pro policejní operace při potlačování odpůrců nebo demonstrantů, jimž se nebude líbit nová vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám