Hlavní obsah

Je po všem. Poslední odbojná provincie dobyta, hlásí Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí Tálibán oznámilo, že dobylo celou provincii Pandžšír, která byla posledním místem protitálibánského odporu v Afghánistánu. Na sociálních sítích se objevily fotografie, na nichž bojovníci Tálibánu stojí před branami sídla guvernéra ve správním středisku provincie, napsala v pondělí agentura Reuters.

Foto: Social Media, Reuters

Fotografie, na níž bojovníci Tálibánu stojí před branami sídla guvernéra ve správním středisku provincie Pandžšír

Článek

„Tímto vítězstvím se země definitivně osvobodila z válečných strastí,” uvedl v prohlášení mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid.

Slíbil, že místní obyvatelé nebudou nijak pronásledováni ani diskriminováni a že ještě během pondělí budou v Pandžšíru obnoveny dodávky elektřiny a internetové spojení.

Tálibán v Pandžšíru opět tvrdě narazil

Zahraniční

Krátce předtím měli bojovníci odporu navrhnout příměří. „Ano, Pandžšír padl,“ citoval deník Washington Post jednoho z důstojníků odporu.

„Tálibán převzal kontrolu nad našimi úřady. Bojovníci Tálibánu vstoupili do sídla guvernéra,“ dodal. Oficiálně ale mluvčí rebelů zprávy popřel.

V posledních dnech probíhaly v údolí Pandžšír tuhé boje a úspěchy si v nich střídavě připisovaly obě strany. Tálibán už dříve ohlásil, že poslední baštu svých odpůrců dobyl, ale protistrana to vyvracela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán hlásí dobytí PandžšíruVideo: Reuters

V neděli večer ale Národní fronta odporu oznámila, že v bojích zahynul známý mluvčí a generál odbojové skupiny.

Lídr hnutí odporu Ahmad Masúd, syn legendárního vůdce afghánské opozice proti Tálibánu a předtím proti sovětské okupaci Ahmada Šáha Masúda, je údajně v bezpečí, píše server týdeníku Focus.

Jedna z nejmenších afghánských provincií Pandžšír, která se nachází severně od Kábulu, je domovem asi 150 tisíc až 200 tisíc lidí z různých etnických skupin, převážně pak Tádžiků.

Tálibán si při útoku na odbojný Pandžšír vylámal zuby. Stejně jako kdysi Rusové

Svět

Malebné údolí řeky Pandžšír je vklíněno mezi horské vrcholky dosahující 3000 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám