Hlavní obsah

V Austrálii spadl letoun s americkými vojáky, tři z nich zemřeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U australského města Darwin se při cvičení zřítil vojenský letoun zhruba s dvaceti americkými vojáky na palubě, uvedl server Sky News Australia. Žádní mrtví bezprostředně nebyli hlášeni, podle kanálu The Australian Broadcasting Corporation (ABC) je ale jeden člověk v kritickém stavu a dva jsou stabilizovaní. S odkazem na zdroje z amerického letectva později agentura AFP uvedla, že jsou hlášeni tři mrtví.

Foto: Profimedia.cz

Letadla Osprey. Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala kolem 11:00 místního času (03:30 SELČ) poblíž ostrova Melville, který leží severně od Darwinu. Stanice Sky News uvedla, že někteří vojáci se zatím nenašli.

Letadlo Osprey, které kombinuje vlastnosti vrtulníku a klasického vrtulového letadla a dokáže svisle startovat i přistávat, se zřítilo při vojenském cvičení. Toho se účastní na 2500 vojáků, včetně 500 ze Spojených států. Manévry jsou teď pozastaveny.

Australský premiér Anthony Albanese hovořil o tragickém incidentu. „Jako vláda a jako ministerstvo obrany se velmi soustředíme na reakci na incident a na to, že v této obtížné době bude zajištěna veškerá podpora a pomoc,“ řekl premiér na pravidelné tiskové konferenci, která nebyla svolaná speciálně kvůli této události.

Austrálie a Spojené státy jsou klíčovými spojenci v Tichomoří. V posledních letech posilují vojenskou spolupráci tváří v tvář stále asertivnější Číně. Čtyři australští vojáci zahynuli v červenci při velkých společných cvičeních, když se jejich vrtulník zřítil do oceánu u pobřeží Queenslandu, uvedla agentura Reuters.

Na Ukrajině při srážce letadel zahynuli tři piloti, mezi nimi slavný „Džus“

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám