Hlavní obsah

Na Ukrajině při srážce letadel zahynuli tři piloti, mezi nimi slavný „Džus“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý pilot ukrajinských vzdušných sil vystupující pod volacím znakem Juice (Džus) zahynul při páteční srážce dvou ukrajinských letadel v Žytomyrské oblasti. Informuje o tom list Ukrajinska pravda, který uvedl, že si srážka vyžádala životy i dvou dalších pilotů.

Foto: Callsign Juice

Ukrajinský pilot s volacím znakem Juice

Článek

„Neznali jsme se dlouho, ale jsem ti vděčný za tvé životní lekce a zápal, který v letectvu určitě zůstane a bude hnacím motorem důležitých změn pro další generace pilotů,“ napsal na Facebooku kamarád zesnulého pilota Paul Potselujev, na kterého odkazuje Ukrajinska pravda.

Podle zpravodajské agentury Nexta měl Juice, vlastním jménem Andrij Pilščykov, zemřít při kolizi dvou cvičných ukrajinských letadel Aero L-39 Albatros.

Juice, který se účastnil například prvotní obrany Kyjeva loni v únoru, byl přitom známý tím, že pravidelně poskytoval rozhovory západnímu tisku. V nich často lamentoval nad nedostatkem moderních stíhaček na Ukrajině, jako je třeba F-16.

Ty už ale Kyjevu přislíbilo Nizozemsko, Dánsko a Norsko, do rukou ukrajinské armády se ovšem dostanou nejdříve začátkem příštího roku, a to ve chvíli, kdy bude dokončen výcvik ukrajinských pilotů.

Začal výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám