Hlavní obsah

USA opět zaútočily na Pákistán

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Nejméně pět lidí zahynulo na severozápadě Pákistánu při středečním útoku, které podnikl americký bezpilotní letoun. Vypálil čtyři rakety na výcvikový tábor radikálů v Jižním Vazíristánu. Dalších šest lidí bylo při útoku zraněno. Útok byl proveden v době jednání amerických a pákistánských velitelů, jimž americké útoky vadí.

Foto: Abdul Rehman , Reuters

Pákistánská armáda v kmenových oblastech

Článek

Z bezpilotního letounu byly vypáleny čtyři rakety. Dvě zasáhly dům obývaný radikály u vesnice Baghar Džína, vzdálené asi půl kilometru od afghánsko-pákistánských hranic. Ves leží asi čtyři kilometry od jiné vesnice Angor Adda, do níž se začátkem týdne pokusil proniknout americký výsadek z vrtulníků. Pákistánci je zahnali palbou do vzduchu.

Americký velitel jedná v Pákistánu o možnosti útočit

Nový útok byl spáchán v den, kdy se nejvyšší velitel amerických ozbrojených sil Michael Mullen setkal s pákistánským premiérem Jusúfem Razou Giláním. Jednal s ním o amerických operacích při afghánsko-pákistánských hranicích. Mullen chce, aby americká armáda mohla zasahovat i na pákistánské straně hranic, kde mají radikálové bezpečné přístavy.

Bez toho podle něj nejde porazit Tálibán a vyhrát válku v Afghánistánu. Mullen minulý týden přiznal, že USA v Afghánistánu nevítězí.

Anonymní zdroje z americké administrativy potvrdily několika různým tiskovým agenturám, že prezident George Bush už červenci schválil přeshraniční útoky. Pákistán je ale odmítá a jeho armáda tento týden oznámila, že dostala rozkazy pálit na americké jednotky, které se pokusí překročit hranice.

USA podnikly přes deset útoků z afghánského území na oblasti Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

USA přiznaly vojenské operace v Pákistánu

Spojené státy přiznaly, že jejich vojáci ve středu pronikli z Afghánistánu do Pákistánu a útočili na pozice afghánského fundamentalistického hnutí Tálibánu...

Výběr článků

Načítám