Hlavní obsah

Pákistánská armáda zahnala palbou americké vojáky

– ISLÁMÁABÁD • Aktualizováno

Pákistánská armáda zabránila amerických jednotkám v dalším útoku na islámské fundamentalisty na území Pákistánu při hranicích s Afghánistánem. Střelbou do vzduchu zahnala devět vrtulníků a zabránila americkému výsadku překročit hranice. Pákistán už začátkem září oznámil, že bude bránit své území, pokud se na něm Američané pokusí pronásledovat radikály. Washington s tímto typem útoků souhlasí.

Článek

Sedm amerických bitevních helikoptér a dvě dopravní přistály kolem půlnoci na afghánské straně hranice v provincii Paktika. Výsadkáři se pokusili hraniční čáru překročil a proniknout do Jižního Vazíristánu u vesnice Angor Adda. Pákistánská milice na kontrolním stanovišti zahájila palbu do vzduchu a americké jednotky se rozhodly nepostupovat vpřed.

Střelba trvala několik hodin a většina obyvatel ve strachu vesnici opustila.

Ve stejné zóně zasahovaly americké vrtulníky už 4. září, kdy si jejich útok na pozice údajných povstalců vyžádal nejméně dvacítku civilních obětí.

Pákistán odmítá americké akce na svém území

Pákistán byl akcí pobouřen, Islámábád podal diplomatický protest. Akci amerických vojáků odsoudily v rezoluci i obě komory parlamentu. Velitelství pákistánské armády vydalo minulý týden strohé prohlášení, v němž upozorňuje, že Pákistán napříště nepřipustí, aby příslušníci cizích ozbrojených sil pronikali na území Pákistánu. Svrchovanost a územní celistvost Pákistánu budeme bránit ze všech sil, uvádí se v textu.

Pákistán tvrdí, že radikály porazí sám. Islámábád oznámil, že v neděli zabil při akci proti radikálům nejméně 32 lidí, podle nichž šlo především o bojovníky. Zemřely ale také tři ženy.

Americká armáda chce zásahy v Pákistánu

Americký list The New York Times ve středu uvedl, že podobné akce posvětil prezident George Bush. Bílý dům se k tomu nevyjádřil, ale vrchní velitel amerických ozbrojených sil admirál Mike Mullen minulý týden volal po útocích na bezpečné přístavy radikálů na pákistánské straně hranic s Afghánistánem. Podle něj bez podobných akcí budou útoky radikálů v Afghánistánu pokračovat. Připustil, že ve válce s Afghánistánem USA nevítězí.

Spojené státy letos podnikly na pákistánské straně hranice asi desítku raketových útoků, většinou z bezpilotních letounů, při nichž bylo zabito mnoho radikálů i civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

USA přiznaly vojenské operace v Pákistánu

Spojené státy přiznaly, že jejich vojáci ve středu pronikli z Afghánistánu do Pákistánu a útočili na pozice afghánského fundamentalistického hnutí Tálibánu...

Výběr článků

Načítám