Hlavní obsah

Rusko pro tebe všecko. Spolu rozjelo antikampaň proti hnutí ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souboj o křesla v evropském parlamentu se vyostřuje. Vládní koalice Spolu spustila antikampaň proti hnutí ANO, ve které vykreslují předsedu Andreje Babiš jako podporovatele Ruska. S podobnou strategií přišli i před sněmovními volbami. Tentokrát přeměnili volební heslo ANO „Česko pro tebe všecko“ na „Rusko pro tebe všecko“ a stihli si s předstihem zaregistrovat i doménu.

Foto: sociální sítě ODS

Plakát hnutí ANO, který koalice SPOLU předělala na antikampaň

Článek

„Určitě jsme nevsadili na antikampaň. Naše kampaň je pozitivní,“ řekl premiér Petr Fiala, předseda ODS. „Andrej Babiš na sociálních sítích má kampaň založenou jen na kritice naší vlády, mě osobně a jakéhokoli našeho kroku. Měli by být schopni něco od nás unést, to k politice patří,“ dodal.

Koalice Spolu podle něj netají, že je autorem této antikampaně. Využila chybu týmu hnutí ANO, které si nezaregistrovalo doménu s klíčovým heslem. Upozornit chce na hrozbu, kterou politika ANO představuje.

Babiš: Ruské malůvky

Předseda ANO Andrej Babiš se za to do Fialy ostře pustil. „Pan premiér je směšná, nebo možná spíš už jen smutná postavička. Nechápu, jak může lhát o pozitivní kampani, když zase jen rozděluje společnost nějakými ruskými malůvkami, vlaječkami a hesly,“ napsal Novinkám.

Babiš rozjel ve Zlíně kampaň ANO před eurovolbami, lídrem je Klára Dostálová

Eurovolby

„Zneužívá jen válku na Ukrajině a vůbec ho nezajímá, že tam umírají lidé, dělá si na té tragédii kampaň a ještě se tím chlubí. Když mají potřebu registrovat doménu, kterou my jsme použít nechtěli, tak ať si to užijí, podstatný je ten obsah. Zatímco my máme pozitivní heslo Česko pro tebe všecko, tak oni jedou antikampaň, jako to dělali vždy,“ dodal.

Také podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka je toto jednání pro vládní strany typické. „Také je to jeden z důvodů, proč této vládě věří už jen dvě procenta lidí. Jedna věc je, že lidi štve ekonomická a sociální situace, druhá, že je štve právě takové nálepkování. Každý kdo nesouhlasí s touto vládou, je podle ní nedemokrat a ruský šváb, troll, příznivec Varšavské smlouvy nebo dezolát,“ řekl Novinkám.

Opoziční hnutí zahájilo kampaň na 1. máje ve Zlíně, kde také představilo svůj volební slogan „Česko pro tebe všecko“. S předstihem to podle všeho věděli i lidé spojení s koalicí Spolu, kteří si doménu ceskoprotebevsecko.cz zaregistrovali už v pátek 26. dubna.

Na sociálních sítích se ale nedlouho potom objevila koláž, která předsedu hnutí Babiše a lídryni kandidátky Kláru Dostálovou zdobí ruskými vlajkami a hlásá „Rusko pro tebe všecko“. Sdíleli ji zejména vládní politici, později novinář Jakub Zelenka upozornil, že zdroj koláže směřuje ke koalici Spolu, ačkoliv to na první pohled vidět není. Zadavatel kampaně je uveden pouze na registrované doméně ve spodní části webu.

„Není důvod je šetřit“

„To, co pan Babiš předvádí v posledních dnech, je podle mě za hranou normálního fungování, a to i ve vztahu k Ukrajině. Opravdu se přenáší do polohy Petera Pellegriniho na Slovensku,“ řekl Novinkám člen předsednictva ODS Marek Benda.

Připustil, že se na ně kritika za negativní kampaň snést může. Stalo se to i před sněmovními volbami, kdy koalice Spolu uveřejnila rudočerné plakáty, na kterých byl vyobrazen předseda ANO s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Babiš opakovaně tvrdí, že je proevropský a prozápadní.

„Naše strategie dělání kampaně je naše strategie a myslím si, že hnutí ANO jede tak destruktivní variantu ve vztahu k současné vládě, je to nakonec vidět i na tom bizáru, který jsme zažili kolem důchodů, že není důvod je šetřit,“ dodal Benda.

Narážel především na Babišovu kritiku muniční pomoci pro Ukrajinu. Babiš ve svých videích označuje například zbrojařské firmy jako „obchodníky se smrtí“ a kritizuje údajnou netransparentnost v dodávkách zbraní a muniční pomoci.

„Neprodáváte svou duši už příliš?“ Černochová se ostře pustila do Babiše

Domácí

„My nekritizujeme pomoc Ukrajině, my jsme odsouhlasili ekonomickou, vojenskou pomoc, výcvik vojáků, příjem ukrajinských uprchlíků, všechny tzv. lex Ukrajina. Pan předseda jen poukazuje na to, že bychom měli vědět, jaké zbraně a za kolik se dodávají,“ řekl místopředseda ANO Havlíček.

Přišlo WhatsAppem

Spolu si také rýplo do sousloví „Přišlo Whatsappem“, které využívá často hnutí ANO u svých glosujících koláží.

Podle Havlíčka příspěvek „Rusko pro tebe všecko“, který má parodovat slogan ANO, rozhodně nepřišel do centrály ODS na WhatsApp, jak tvrdí. „To je cílená kampaň. A ve finále nakonec nemíří proti nám, ale míří proti třetině populace. My jsme totiž její reprezentanti. Naši voliči se mohou cítit dotčení tím, že z nich někdo dělá Rusy,“ míní Havlíček.

I ANO by podle něj mohlo vládu Petra Fialy (ODS) stejnou logikou označit za „proruskou“, když nezabránila tomu, že zhruba 60 procent plynu, který do Česka proudí, je z Ruska.

Svět chválí, Babiš haní. Šéfovi ANO leží v žaludku česká muniční iniciativa

Domácí

Šance odradit voliče?

Z průzkumů to dlouho vypadalo, že lidé, kteří volí vládní koalici, raději nepůjdou k volbám, než aby přešli k opozičnímu ANO. To se podle Karla Komínka z Institutu pro politický marketing zřejmě začíná měnit.

„Donedávna byly oba bloky neprůchozí. Z posledního průzkumu, který jsem viděl, se zdá, že jsou voliči ochotní přeskakovat z tábora do tábora a je možné, že se tím zvýšilo ohrožení pro vládní tábor,“ řekl redakci.

„Jedním ze způsobů, jak vyhrát volby, je snížit volební účast druhé strany, nejen posílit sebe sama,“ dodal Komínek. Fungovat by to podle něj mohlo na některé voliče, kteří Rusko vnímají jako největší ohrožení.

Naopak politický marketér Jakub Horák je přesvědčen, že negativní kampaň spojující Babiše s Ruskem nebude prý fungovat. Komunikaci z poslední doby směrem k voličů hodnotí jako „jeden přešlap za druhým“.

„Negativní kampaň funguje v tu chvíli, když máte emočně ovladatelné voliče a vaše cílová skupina je podobná jako u SPD. Spolu se zaměřuje na to, že bere mezi voliči, kteří spíš přemýšlejí, než jednají, a na ně to podle mě fungovat nebude,“ tipuje Horák.

Před sněmovními volbami podle něj měla antikampaň proti ANO efekt. Koalice Spolu je ale druhým rokem u vlády a přešlapy ANO nejsou tak palčivé jako současné problémy vlády. „Nemají úhlavního nepřítele, proti kterému by se spojili, protože se jím teď stávají sami tím, že svoje voliče naštvávají,“ míní Horák.

Očima Saši Mitrofanova: Česko, pro tebe všecko? Ale jdi, ty kecko

Komentáře

Výběr článků

Načítám