Hlavní obsah

Kdyby Rusko prolomilo frontu, je možné vyslat na Ukrajinu vojáky, tvrdí Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu, pokud by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev požádal o pomoc. Řekl to v obsáhlém rozhovoru pro list The Economist.

Foto: Yoan Valat, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Pokud by Rusové prorazili frontové linie, pokud by existoval ukrajinský požadavek - což dnes není -, měli bychom si legitimně položit otázku,“ řekl prezident britskému týdeníku. „Mávnout nad tím rukou neznamená poučit se z posledních dvou let,“ řekl.

„Jak jsem řekl, nic nevylučuji, protože máme co do činění s někým, kdo nic nevylučuje,“ potvrdil v týdeníku The Economist s odkazem na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Možná jsme příliš váhali s formulováním limitů našeho jednání někomu, kdo je již nemá a kdo je agresorem,“ pokračoval.

Macron nabídl sdílení jaderného arzenálu dalším zemím. Evropa nesmí být vazalem USA, řekl

Evropa

„Mám jasný strategický cíl: Rusko nemůže na Ukrajině vyhrát. Pokud Rusko na Ukrajině zvítězí, nebudeme už mít v Evropě bezpečnost. Kdo může říci, že se Rusko u koho zastaví? Jaká je bezpečnost pro ostatní sousední země Moldavsko, Rumunsko, Polsko, Litvu a mnoho dalších? Takže ano, neměli bychom nic vylučovat,“ trval na svém.

V rozhovoru připomněl, že země NATO původně vylučovaly vyslání tanků a letadel na Ukrajinu, než nakonec změnily názor, uvedla zpravodajská televize BFM TV.

Podobně se vyjádřil už několikrát. V únoru francouzský prezident vyvolal rozruch slovy, že západní spojenci by neměli vylučovat vyslání vojáků na Ukrajinu. V březnu v rozhovoru s deníkem Le Parisien prohlásil, že Francie bude možná v určitém okamžiku nucena vést pozemní operace na Ukrajině, aby čelila ruským silám. Země je podle něj připravena na všechny scénáře. Většina evropských zemí stejně jako Spojené státy se od jeho výroků jasně distancovala.

Ve stejném rozhovoru Macron také varoval před vzestupem „nacionalistů“ v Evropě. Pět týdnů před volbami do Evropského parlamentu řekl, že jsou to „všichni“ „skrytí brexitéři“, kteří si berou „stejnou lží“ kontinent „jako rukojmí“, napsal list Le Parisien.

Vrátí se v rakvích, nápad Francie poslat vojáky na Ukrajinu se mi líbí, přemítá Medvěděv

Evropa

Výběr článků

Načítám