Hlavní obsah

Záběry ukázaly apokalypsu v ukrajinském Časiv Jaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časiv Jar

Apokalypticky působící město duchů, jehož opuštěné rozstřílené výškové budovy ostře kontrastují se zelenající se jarní krajinou okolo. Tak nyní vypadá kdysi více než třináctitisícové, dnes již obyvateli prakticky opuštěné ukrajinské město Časiv Jar v Doněcké oblasti, které neustále čelí útokům ruské armády. Pochmurnou realitu dokládají dronové záběry, které nyní zveřejnila agentura AP.

Záběry z dronu na vybombardovaný Časiv JarVideo: Ukraine Police Patrol, AP

 
Článek

„Destrukce připomíná města Bachmut a Avdijivka, kterých se Ukrajina vzdala po měsících ostřelování a po obrovských ztrátách na obou stranách,“ komentovala agentura zveřejněné video, které původně pořídila ukrajinská policie.

Dobytí Časiv Jaru by ruským vojákům poskytlo kontrolu nad kopcem, z nějž by mohli snadněji útočit na další města, jež nyní tvoří páteř ukrajinské obrany v oblasti, podotkla AP.

„Připravilo by to půdu pro potenciálně širší ruskou ofenzívu, která by podle ukrajinských představitelů mohla začít již tento měsíc,“ upozornila agentura.

Rusové postoupili za Avdijivkou, největší nebezpečí je u Časiv Jaru

Válka na Ukrajině

Regionální guvernér Vadym Filaškin ve středu v ukrajinské televizi řekl, že v Časiv Jaru zůstává 682 obyvatel, kteří žijí ve „velmi obtížných podmínkách“. Podle něj jim už více než rok chybí tekoucí voda a elektřina a je také stále obtížnější k nim dostat humanitární pomoc.

V polovině letošního dubna vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že Rusko soustředí své úsilí na prolomení obrany západně od Bachmutu, na dobytí města Časiv Jar a vytvoření podmínek pro další postup do aglomerace Kramatorsku, o jehož obsazení Moskva dlouhodobě usiluje.

Nejvyšší ruské vojenské velení podle Syrského pověřilo své jednotky, aby Časiv Jar obsadily do 9. května. Ruský režim by pak mohl prezentovat tento úspěch během oslav výročí porážky nacistického Německa v roce 1945.

Rusové, kteří už pronikli na okraj Časiv Jaru, na město útočí již od loňského předjaří a své údery zesílili letos v březnu – i ve snaze využít aktuálního nedostatku munice na ukrajinské straně.

Dobytí tohoto železničního uzlu by nejen lépe zabezpečilo dobytý Bachmut, ale umožnilo by Rusům také postoupit do Kosťantynivky, čímž by byla přerušena ukrajinská zásobovací linie z Kramatorsku do Torecku. Pokud by obsadili Kramatorsk a Slovjansk, ovládli by zbylá velká města v Doněcké oblasti. Právě jejich zábor je prioritním cílem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko využije ukrajinský nedostatek munice k bleskovému ovládnutí Časiv Jaru

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám