Hlavní obsah

Pákistánská armáda má rozkaz střílet na americké vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánské ozbrojené síly mají rozkaz střílet na americké jednotky, které by se při pronásledování muslimských fundamentalistů z Tálibánu pokoušeli proniknout na území Pákistánu a tam zničit jejich základny. Potvrdil to v úterý mluvčí pákistánské armády Athar Abbás.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánští vojáci u hranic s Afghánistánem

Článek

Mluvčí Abbás potvrdil, že velitelé mají za úkol zabránit dalším podobným útokům směřujícím z Afghánistánu na pákistánské území. Pokud (americké) jednotky zjevně překročí afghánsko-pákistánské hranice na zemi i ve vzduchu, pákistánské ozbrojené síly země na mě mají zahájit palbu. "Žádná invaze (do Pákistánu) nebude tolerována," zdůraznil Abbás na adresu amerických vojáků v Afghánistánu.

Islámabád později popřel, že by za střelbou na spojenecké vojáky byly pákistánské ozbrojené síly. Naznačil, že zřejmě šlo o palbu ze strany rebelů. Původně se uvádělo, že stříleli pohraničníci.

Pákistánské úřady rozhodně nesouhlasí se snahou amerických jednotek zasahovat z Afghánistánu proti povstaleckým úkrytům v Pákistánu a v poslední době to Islámábád dal několikrát jasně najevo. Jde o reakci na incident ze 3. září, kdy americké jednotky zaútočily v Jižním Vazíristánu proti údajným povstalcům, kteří toto kmenové území používají jako nástupiště k akcím v Afghánistánu, a zabily přitom asi dvacítku civilistů. Útok vyvolal v Pákistánu široké pobouření a podnítil vládu, aby ve Washingtonu tvrdě protestovala.

Velení americké armády ale útoky na pákistánské straně hranic požaduje. Chce zasáhnout úkryty radikálů, kteří bojují v Afghánistánu a v Pákistánu mají zázemí. V Afghánistánu se nemaří vítězit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám