Hlavní obsah

Turecko je po jednání s USA o dodávkách F-16 smířlivější ke vstupu Švédska do NATO. Prý to ale nesouvisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko dalo po pondělní návštěvě amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Ankaře najevo, že je ochotno přehodnotit svůj odmítavý postoj k udělení souhlasu se vstupem Švédska do NATO. Turci otočili poté, co s Blinkenem jednali o koupi stíhaček F-16. Šéf turecké diplomacie se však dušuje, že to spolu nesouvisí.

Foto: Cagla Gurdogan, Reuters

Setkání ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena (vlevo) s šéfem turecké diplomacie Mevlutem Cavusogluem v Ankaře

Článek

„Nebylo by správné a férové tyhle dvě věci dávat do souvislosti. Pokud by byl prodej stíhaček takto podmíněn, nemohli bychom nákup uskutečnit,“ prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu podle webu Euractiv.

Švédsko požádalo společně s Finskem o vstup do Severoatlantické aliance kvůli obávám o bezpečnost plynoucí z ruské agrese na Ukrajině. Přistoupení musí odsouhlasit všichni stávající členové.

Turci ale dosud odmítali vstup Švédska kvůli jeho přístupu ke kurdské Straně pracujících (PKK), kterou považují za teroristickou organizaci. Dalším avizovaným důvodem bylo spálení koránu aktivistou ve Stockholmu.

Turci se chovají jako na bazaru, řekl Pavel ke vstupu Švédska do NATO

Domácí

Zas tak horké to s koránem nebude

V pondělí dal nicméně turecký ministr zahraničí Cavusoglu najevo, že to zas takový problém být nemusí. Že vidí prostor k řešení. Uvedl, že pozastavená jednání Turecka se Švédskem a Finskem ohledně jejich vstupu do NATO budou „brzy“ obnovena v Bruselu.

„Švédsko změnilo zákon, ale vidíme, že různé aktivity, včetně financování terorismu či jeho propagandy ve Švédsku, pokračují. Pokud ale udělají kroky, které přesvědčí náš parlament a náš lid, mohl by být v tomto směru vývoj,“ řekl.

Turecko usiluje o nákup amerických stíhaček F-16 proto, že bylo vzhledem k nákupu ruských protileteckých střel vyřazeno z vývoje nové generace letounů F-35, připomněl server Euractiv. 

Americký ministr zahraničí Blinken k tomu řekl, že americká vláda obchod podporuje. Dodal ale, že nemůže sdělit žádný oficiální termín schválení a dodání.

Švédové pomáhají Turkům. Ti jim přitom hází klacky pod nohy kvůli NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám