Hlavní obsah

Turci se chovají jako na bazaru, řekl Pavel ke vstupu Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turci jednají jako na bazaru, dělá to i jejich prezident Recep Tayyip Erdogan ohledně vstupu Švédska do NATO. To řekl ve čtvrtek zvolený prezident Petr Pavel při debatě se studenty na gymnáziu v Ostrově na Karlovarsku, kde se zastavil v rámci svého výjezdu po regionu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Pavel

Článek

„Byla jste někdy v Turecku?“ ptal se Pavel studentky, když se ho zeptala, jaký má názor na to, že Erdogan nechce schválit vstup Švédska do NATO.

„Ale turecký bazar jste určitě někde viděli, že? Tak takhle Turci přesně jednají, jako na bazaru. To je přesně to, co teď dělá turecký prezident Erdogan. On se dlouhodobě chová tak, že nasadí cenu a pak začne vykřikovat. Ví, že je na tom zájem v celém NATO, a že když bude dělat drahoty, tak na tom může něco získat, a tak to používá jako nástroj,“ vysvětloval zvolený prezident studentům.

Turecko svůj nesouhlas vysvětluje tím, že Švédsko podle něj poskytuje útočiště radikálům ze zakázané Strany kurdských pracujících. V lednu navíc zrušilo na únor plánované rozhovory se Švédskem i Finskem, když dánsko-švédský krajně pravicový politik při protestu ve Stockholmu spálil výtisk koránu.

Pavel: Nejsem si už jistý, že by se Rusko nepustilo do konfliktu s NATO

Domácí

Erdogan prohlásil, že Švédsko by nemělo počítat s tureckou podporou vstupu do aliance, pokud nezaručí respekt k islámu.

„Turci mají objektivně velký problém s kurdskou menšinou, protože asi 20 procent populace Turecka jsou Kurdové. Ti jsou v Turecku a Sýrii stejného ideového založení a uplatňují poměrně extrémní levicové nástroje včetně použití násilí. Takže zatímco Kurdové považují boj ozbrojenou silou v Turecku a v Sýrii jako legitimní, tak z pohledu nejen Turecka, ale i našeho, je to terorismus,“ upozornil Pavel.

Legitimní námitka, je to o vyjednávání

Podle Pavla Erdogan vyčítá NATO dvojí metr. „Říká, že zatímco islámské teroristy, kteří udělají teroristické útoky u vás, zavíráte a honíte po celém světě, tak naopak těm, kteří páchají teroristické útoky u nás, poskytnete ochranu ve Švédsku,“ uvedl zvolený prezident.

Podle něj jde ze strany Turecka o legitimní námitku. „Na druhé straně Švédsko si hájí svou suverenitu, protože oni si rozhodují o tom, komu dají azyl a komu ne,“ podotkl. „Je to opravdu o vyjednávání, co nakonec za to Turci budou chtít a co za to zpátky alianci budou ochotní dát,“ zdůraznil.

O členství v NATO požádalo Švédsko společně s Finskem loni v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Souhlas se vstupem severských zemí do aliance kromě Turecka ještě nepodepsalo ani Maďarsko.

Pavel vyrazil do Karlovarského kraje ve středu. Jde o jeho první plánovanou cestu do regionů po zvolení. Setkal se s vedením měst a obcí, navštívil firmy a ve středu večer byl i na hokeji. Ve čtvrtek se ještě setkal s radním pro školství, výjezd zakončil v Jáchymově.

Že ještě před inaugurací navštíví regiony, kde ve volbách lidé výrazněji podpořili jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO), slíbil Pavel hned po volbách. V Karlovarském kraji zvítězil Babiš s 50,99 procenta.

Na Pavla při hokeji ve Varech pískali

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám