Hlavní obsah

Obědy znovu zdražily. Restauratéři se brání, že zvedat ceny musí

3:09
3:09

Poslechněte si tento článek

Pohled na jídelní lístek nelže. Obědy v českých restauracích zdražily v červnu v průměru na 197 korun. V šesti krajích lidé zaplatí dokonce přes 200 korun. Rostoucí ceny potravin, energií i lidské práce tlačí restauratéry ke zdražování. A lidé chodí na jídlo čím dál méně. Ubývá i kvalifikované síly, která chce v pohostinství pracovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Není to tak dávno, kdy na koupi poledního menu stačila méně než stokoruna. V roce 2014 se do ní vešla i Praha s 98 korunami za oběd. Během deseti let se ceny více než zdvojnásobily,“ popsala Aneta Martišková ze společnosti Edenred poskytující zaměstnanecké benefity včetně stravovacích. Připomněla, že za posledních pět let zdražily obědy v některých městech o více než polovinu.

Zajít si na oběd do restaurace je stále nákladnější. Průměrná mzda se od roku 2014 zvýšila zhruba o 82 procent, cena obědů vzrostla o 130 procent.

Anketa

Jak často obědváte v restauraci nebo bistru?
Každý pracovní den
5,8 %
Třikrát až čtyřikrát během pracovního týdne
5,2 %
Jednou až dvakrát během pracovního týdne
15,7 %
Během pracovního týdne nikdy
73,3 %
Celkem hlasovalo 3965 čtenářů.

Restauratéři připomínají, že zdražují potraviny, energie i práce. „Jen loni se v pohostinství zvyšovaly mzdy až o osm procent a personálu je nedostatek. Ceny v restauracích zdaleka nerostou tak rychle, jako náklady na provoz. To však nelze držet do nekonečna,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Nejdražší jsou obědy v Jihočeském kraji, jak ukazují data další benefitové společnosti Pluxee. Právě do jižních Čech jezdí na dovolenou nejvíce lidí. Český Krumlov, Lipno či Hluboká patří mezi nejnavštěvovanější místa v zemi. Za oběd na jihu zaplatili v červnu lidé podle Pluxee v průměru skoro 212 korun, ve Středočeském kraji o šest korun méně. V Praze, kde je mezi podniky největší konkurence, nechá host za oběd asi 203 korun. Přes 200 korun stojí oběd i v Pardubickém, Libereckém a Ústeckém kraji. Naopak nejlevněji se lidé naobědvají na Vysočině, v průměru za 170, a v Moravskoslezském kraji za 186 korun.

„V některých regionech už narážíme na cenový strop, což růst přibrzďuje,“ sdělila Novinkám mluvčí Pluxee Tereza Knířová. „Po covidu chodí lidé na obědy do restaurací méně, kvůli vyšším cenám a častější práci z domova. Průměrně si je dopřávají dvakrát až třikrát týdně,“ uvedla.

Nezdražují však jen obědy. Za posledních pět let šla cenová hladina nahoru o více než 50 procent v celém pohostinství, připomíná předseda sekce gastronomie Hospodářské komory ČR a restauratér Luboš Kastner. „Nejhorší dopad mělo zvýšení DPH. Vymazalo ziskovost hospod na vesnicích a na polovinu ji snížilo ve městech,“ uvedl.

Od loňského ledna se DPH na točené pivo zvýšilo z deseti na 21 procent. To se podle Asociace hotelů a restaurací promítlo zdražením až o šest korun na půllitr. „Na druhou stranu platí, že ceny točeného piva u nás stále patří mezi nejnižší v Evropě,“ upozornil Stárek z asociace.

Podle Kastnera si Češi budou muset postupně začít zvykat na jiný styl gastronomie. Některé restaurace přerušují otevírací dobu mezi obědy a večeřemi. „Restauratérům se přestává podnikání vyplácet. Očekávám, že už nebude hospoda v každé vesnici. Podobně jako v Bavorsku se také nevyplatí mít otevřeno celý týden. Návštěva restaurace bude muset být zážitkem. Na to si bude část české gastronomie teprve zvykat,“ odhadl Kastner.

Související témata:

Výběr článků

Načítám