Hlavní obsah

Švédové pomáhají Turkům. Ti jim přitom hází klacky pod nohy kvůli NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko až dosud věnovalo na pomoc oblastem zasaženým ničivým zemětřesením, které v Turecku a Sýrii připravilo o život tisíce lidí a desítky tisíc jich zranilo, 37 milionů švédských korun (zhruba 77 milionů Kč).

Foto: Umit Bektas, Reuters

Následky zemětřesení v turecké provincii Hatay.

Článek

Zároveň podle webu organizace Stockholm Center for Freedom vyslalo do zasažených oblastí v rámci unijní agentury pro humanitární pomoc záchranáře a další personál.

Na humanitární pomoc tak neměly vliv rozepře mezi oběma zeměmi kvůli tureckému odmítání švédského vstupu do NATO.

Švédsko a Finsko se rozhodly kvůli ruské agresi na Ukrajině vstoupit do Severoatlantické aliance, Turecko ale švédskou přihlášku blokuje. Souhlas s přijetím nových členů přitom musí vyslovit všech 30 zemí NATO. Turecko vyčítá Švédsku, že umožnilo konání protitureckých protestů a zejména že nezabránilo protiislámskému aktivistovi opakovaně pálit muslimskou posvátnou knihu korán. Turecké vedení také tvrdí, že švédské úřady se zdráhají zasáhnout proti kurdským aktivistům působícím ve Švédsku, které Ankara považuje za teroristy.

Do NATO má blíže Finsko. Dokud budou ve Švédsku pálit korán, ať se ani neobtěžují, vzkázal Erdogan

Evropa

Švédská vláda navzdory postoji Turecka jen několik hodin po otřesech vyčlenila na pomoc sedm milionů švédských korun, které poslala Mezinárodní federaci společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Pět milionů švédských korun mířilo do Turecka, zbytek do Sýrie. V úterý rozhodla darovat dalších třicet milionů švédských korun.

Suma bude podle Johana Forssella, ministra pro rozvojovou spolupráci a zahraniční obchod, vynaložena na potraviny, stany, přikrývky, krev a krevní plazmu.

Stockholm je také připraven podílet se na dodávkách stanů, potravin a generátorů prostřednictvím struktur NATO.

Ukrajina posílá pomoc zemětřesením zničenému Turecku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám