Hlavní obsah

Terorista Mochtár Belmochtár zřejmě zahynul při náletu

– Paříž/Washington

Francouzská letadla podnikla v listopadu na jihu Libye útok na alžírského teroristu Mochtára Belmochtára, uvedla v pondělí agentura AFP s tím, že se ho podařilo zabít.

Foto: Site Intel Group, Reuters

Marlboro Man Belmochtár na archivních záběrech

Článek

AFP informovala o jeho smrti s odvoláním na americký zdroj. Americká tajná služba poskytla Francii informace o pravděpodobném místě pohybu jednookého teroristy a pašeráka spojeného s Al-Káidou.

Pentagon ani francouzské ministerstvo obrany se k informaci zatím nevyjádřily. Podle listu The Wall Street Journal se však američtí zpravodajci ještě o víkendu snažili ověřit informaci o jeho osudu, ale dávali najevo značné přesvědčení, že akce byla úspěšná.

O smrti Belmochtára, který je považován za jednoho z nejnebezpečnějších radikálů v oblasti Sahary, se v minulosti spekulovalo již několikrát, naposledy v červnu 2015. [celá zpráva]

Podobná zpráva se objevila i o dva roky dříve, jenomže se taky nepotvrdila. [celá zpráva]

Krvavá stopa jednookého

Belmochtár, který vedl skupinu Murábitún, patřil k nejnebezpečnějším teroristům na severu Afriky. V roce 2013 přepadla jeho skupina plynové pole na jihovýchodě Alžírska, kde zajala 700 lidí včetně 130 cizinců. Armáda rukojmí po třech dnech osvobodila, boje ale skončily smrtí 39 rukojmích a 29 teroristů. [celá zpráva]

Stál zřejmě i za sebevražednými atentáty na severu Nigeru na kasárna v Agadezu a na uranový důl Somair francouzského jaderného koncernu Areva z téhož roku, které měly 25 obětí. Přihlásilo se k nim nicméně Hnutí pro tavhíd a džihád v západní Africe (MUJAO). [celá zpráva]

Skupina Murábitún se přihlásila také k útoku na hotel Radisson Blu v malijské metropoli Bamaku z listopadu loňského roku, který si vyžádal 22 obětí [celá zpráva].

Hlásila se i k letošnímu útoku na hotel a kavárnu v hlavním městě Burkiny Faso Ouagadougou, při kterém zahynulo v lednu nejméně 30 lidí.

Belmochtár, který prošel výcvikem v Afghánistánu, začínal jako pašerák, proto se mu přezdívalo Marlboro Man. Později ale své aktivity rozšířil a zapojil se i do pašování zbraní a únosů lidí.

Později působil v rámci Al-Káidy v muslimském Maghribu, se kterou se však rozešel a ustavil vlastní skupinu Murábitún. Spojené státy ho mají deset let na seznamu nehledanějších teroristů a na jeho hlavu vypsaly odměnu pět miliónů dolarů.

Francie útočí v Libyi 

Zpráva je současně první informací potvrzující, že Francie podniká nálety na Libyi, která se po svržení diktátora Muammara Kaddáfího zhroutila, nemá funkční vládu a je rozdělená mezi kmenové milice, čehož využívají radikálové.

Paříž se snažila své působení v Libyi utajit, na konci loňského roku přiznala průzkumné lety. [celá zpráva]

Letos v červenci ale musela jít s pravdou ven, když v Benghází zahynuli tři agenti při pádu vrtulníku, k jehož sestřelení se přihlásili radikálové Brigády osvobození Benghází. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám