Hlavní obsah

Velitel africké Al-Káidy je mrtev, hlásí vojáci z Čadu

– Ndjamena

Vojáci Čadu při útoku na základnu radikálů v severním Mali v sobotu zabili údajného významného velitele severoafrické Al-Káidy Mochtára Belmochtára. Oznámil to mluvčí čadské armády.

Foto: Reuters

Mochtár Belmochtár na nedatovaném záběru z videa

Článek

Čadský prezident Idriss Déby již v pátek informoval, že čadské jednotky zabily v Mali vysokého polního velitele africké odnože Al-Káidy Abdala Hámida abú Zajda, Mali ani Francie však tuto informaci zatím nepotvrdily.

Mluvčí čadské armády uvedl, že čadští vojáci Belmochtára zabili v sobotu kolem poledne v pohoří Iforas při útoku na základnu islámských radikálů, kterou prý zcela zničili. Kromě Belmochtára zahynulo ještě několik dalších teroristů.

Mochtár Belmochtár prošel výcvikem v Afghánistánu a pak se připojil k severoafrické odnoži Al-Káidy. Podle dřívějších zpráv se od ní poté oddělil a má vlastní skupinu. Belmochtár stál mimo jiné za lednovým útokem na alžírskou plynárnu, kde jeho bojovníci zajali přes 700 lidí. Při osvobozovací akci alžírské armády pak přišlo o život nejméně 48 rukojmích.

Vojáci Čadu s podporou francouzských speciálních jednotek a bojových stíhacích letounů vedou operaci proti bojůvkám ozbrojenců napojených na Al-Káidu v pohraniční oblasti Mali s Alžírskem. Začátkem roku sedm týdnů trvající akce francouzských sil ukončila nadvládu islamistů nad severní částí Mali.

Alžírská televizní stanice An-Nahár už ve čtvrtek informovala o abú Zajdově smrti, jeho likvidaci ovšem připsala francouzským vojákům operujícím v Mali. Abú Zajd má podle agentury Reuters pověst jednoho z nejkrutějších vůdců Organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM). Tato severoafrická odnož Al-Káidy usiluje o ustavení islamistického státu v Alžírsku a utočí na západní cizince na severozápadě Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám