Hlavní obsah

V Libyi jsme přišli o tři vojáky, přiznala Francie

Paříž

V Libyi se zřítil vrtulník s francouzskými vojáky a tři příslušníci zahynuli. Potvrdil to prezident François Hollande. Jedná se o první potvrzené vojenské ztráty Francouzů v zemi. Podle Hollanda vojáci zahynuli během „nebezpečné zpravodajské operace“.

Foto: Esam Omran Al-Fetori, Reuters

Boji zničené budovy v Benghází

Článek

Podle libyjských zdrojů agentury AP byla helikoptéra s Francouzi sestřelena bojovníky islámské milice. K útoku došlo v neděli poblíž Benghází a nikdo nepřežil. Přihlásila se k němu Brigáda osvobození Benghází. Paříž uvedla, že zabití vojáci byli poddůstojníci.

O přítomnosti francouzských specialistů v Libyi se psalo už před několika měsíci, jejich působení však oficiálně potvrdila vláda teprve teď.

Vládní mluvčí Stéphane Le Foll v rozhovoru pro stanici France Info uvedl, že francouzští specialisté jsou v Libyi v rámci boje proti terorismu.

V Benghází v roce 2011 začalo povstání proti vládě Muammara Kaddáfího, jehož posléze povstalci s pomocí vzdušných útoků Francie, Velké Británie a USA odstranili a zabili. Občanská válka tím ale neskončila a o Benghází dosud bojují znepřátelené islamistické milice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám