Hlavní obsah

Teď měl sedět v tomto křesle. Den před smrtí Navalného se domluvila výměna za vraha z FSB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V době smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného se jednalo o jeho výměně spolu se dvěma americkými občany za člena FSB odpykávajícího si doživotní trest za vraždu. Řekla to Maria Pevčiková, předsedkyně správní rady Fondu proti korupci, který Navalnyj založil. Putin dal podle ní Navalného zavraždit, aby jeho osvobození zabránil.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Shromáždění s názvem Modlitba za Ukrajinu. Během akce se lepily nálepky na plot před ruskou ambasádou

Článek

O plánované výměně Pevčiková promluvila ve videu zveřejněném na platformě YouTube. Jako toho, kdo měl být za Navalného vyměněn, jmenovala důstojníka Federální služby bezpečnosti (FSB) Vadima Krasikova, který dostal doživotní trest za vraždu čečensko-gruzínského disidenta v berlínském parku Tiergarten v roce 2019. Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem naznačil, že chce Krasikova dostat zpátky.

Navalnyj zemřel 16. února ve věku 47 let ve vězeňské kolonii za polárním kruhem. Kreml podle agentury Reuters jakoukoliv účast na jeho smrti popírá. Jeho úmrtní list podle vyjádření jeho podporovatelů smrt prohlašuje za přirozenou. Za přirozenou ji označil i šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov.

Už měl být na svobodě

„Alexej Navalnyj mohl právě teď, právě dnes sedět v tomto křesle,“ říká Pevčiková na videu. „To není řečnický obrat. Mohlo se to a mělo se to stát. Navalnyj měl být v následujících dnech na svobodě, protože jsme dostali rozhodnutí o jeho výměně. Na začátku února Putinovi nabídli výměnu zabijáka a důstojníka FSB Vadima Krasikova, který si odpykává trest za vraždu v Berlíně, za dva americké občany a Alexeje Navalného.“

Zabiják z Tiergartenu vraždil před očima dětí, Putin ho chce vyměnit za amerického novináře

Zahraniční

Potvrzení, že jednání o výměně vstoupila do finální fáze, prý dostala 15. února večer. Druhého dne byl podle ní Navalnyj zabit, protože Putin nemohl strávit pomyšlení, že by byl svobodný. Pro svá tvrzení ovšem Pevčiková, která pobývá mimo Rusko, neuvedla žádné zdroje ani neposkytla žádné konkrétní důkazy.

Její vyjádření však na síti X sdílela vdova po Navalném Julia. „Řekla jsem vám, že víme, proč konkrétně Putin zabil Alexeje. Zde je odpověď,“ komentovala příspěvek. „A určitě zjistíme i to, kdo a jak přesně tento zločin spáchal,“ dodala.

Moskva ani Washington tyto informace zatím oficiálně nekomentovaly. Německá vláda se podle agentury Reuters k záležitosti odmítla vyjádřit.

Prostředníkem prý Abramovič

Jako prostředník během vyjednávání podle Pevčikové fungoval ruský podnikatel Roman Abramovič, ale ten se ke zprávám o vyjednávání nevyjádřil.

Američany, kteří měli být vyměněni spolu s Navalným, též nejmenovala, ale Spojené státy již v minulosti vyjádřily zájem o návrat reportéra deníku Wall Street Journal Evana Gershkoviche a bývalého mariňáka Paula Whelana. Oba Rusové viní ze špionáže a oba svá obvinění popírají.

Putin, který se ještě osobně k Navalného smrti nevyjádřil, v minulosti mluvil o zákulisních jednáních mezi Ruskem a americkými zpravodajskými agenturami o výměně Gershkoviche, ale Navalného nezmínil. Zároveň je nutno vzít v potaz, že Putin Navalného všeobecně veřejně nezmiňuje.

Pevčiková uvedla, že Navalného spojenci na plánu, jak ho v rámci výměny vězňů dostat z Ruska, dělali od začátku války na Ukrajině. Jejich snahy popsala jako zoufalé a prostředníky prý hledali, kde se dalo. Kontaktovali dokonce i Henryho Kissingera. Západní vlády však podle nich nevyvinuly dostatečnou politickou vůli.

„Představitelé Ameriky a Německa pokyvovali chápavě hlavami. Opakovali, jak důležité je Navalnému a politickým vězňům pomoci, potřásali rukama, slibovali a neudělali nic.“

CNN: Rusko za propuštění Whelana chtělo Rusa odsouzeného v Německu za vraždu

Válka na Ukrajině

Nejmenovaný západní činitel řekl Reuters, že nepadla žádná formální nabídka na výměnu, která by zahrnovala Navalného, ale probíhaly počáteční rozhovory mezi Ruskem, USA a Německem. Dva ruské zdroje stejné agentuře řekly, že se jednání o výměně Navalného odehrála a výměna byla v principu dohodnuta.

Reuters dále píše, že mu jeden z ruských zdrojů řekl, že s výměnou souhlasili Navalnyj i jeho manželka. „Plán původně počítal s výměnou, která se týkala pouze Gershkoviche. Jediný, za koho byl Putin připraven ho vyměnit, byl Krasikov. Němci byli ale kategoricky proti, protože to byl americký problém. Když se v plánu objevil Navalnyj, Němci nakonec souhlasili,“ uvedl zdroj.

Pohřeb koncem týdne

V pondělí se Kreml vyjádřil k obviněním, že ruské úřady na matku Navalného tlačily, aby synovi uspořádala soukromý pohřeb. Devětašedesátiletá Ljudmila měla podle Navalného tiskové mluvčí obdržet ultimátum, že buď bude do tří hodin souhlasit s pohřbením syna bez veřejného obřadu, nebo ho pohřbí ve vězení. Navalného tělo bylo nakonec matce salechardskými úřady předáno v sobotu.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova jsou tvrzení o nátlaku na Navalnou „absurdní“ a odmítl také jakoukoliv prezidentovu účast na úředním procesu s Navalného ostatky. „Nemohu to nijak komentovat, protože s tím Kreml nemá nic společného, takže Kreml nemůže nijak vyvíjet tlak. Toto je další absurdní tvrzení těchto podporovatelů. Téměř všichni jsou hledaní a téměř všichni jsou v zahraničí. Jejich tvrzení by se podle toho měla brát,“ řekl.

Veřejné rozloučení s Alexejem Navalným se plánuje na konec tohoto pracovního týdne. Informovaly o tom v pondělí servery MeduzaThe Insider s odvoláním na mluvčí zesnulého ruského opozičního předáka Kiru Jarmyšovou.

„Hledáme síň pro veřejné rozloučení s Alexejem. Termín: konec tohoto pracovního týdne. Pokud máte vhodné prostory, kontaktujte nás, prosím,“ napsala Jarmyšová na platformě X. Ve svém dalším příspěvku uvedla, že o Navalného pohřbu šíří informace některé telegramové účty, které označila za falešné. „Všechny spolehlivé informace budou na mém twitteru,“ dodala s odkazem na starší název sítě X.

Úřady vydaly tělo Navalného

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám