Hlavní obsah

Úřady vydaly tělo Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady vydaly matce Alexeje Navalného jeho tělo. V sobotu odpoledne to oznámila na sociální síti jeho bývalá mluvčí Kira Jarmyšová. Ljudmila Navalná se zatím nachází v ruském městě Salechard, jak bude pohřeb probíhat, zatím není známo.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Petrohrad. Lidé uctívají květinami památku zemřelého opozičníka Alexeje Navalného

Článek

„Alexejovo tělo bylo předáno jeho matce. Moc děkujeme všem, kteří to s námi požadovali,“ uvedla Jarmyšová na svém účtu.

Ljudmila Navalná se podle ní nachází stále v ruském Salechardu. Ve zdejší márnici se mělo nacházet tělo ruského opozičníka.

Zatím není jasné, kdy a za jakých okolností se uskuteční Navalného pohřeb. „Nevíme, zda do toho budou zasahovat úřady či to bude provedeno tak, jak si rodina přeje a Alexej zaslouží,“ uvedla Jarmyšová. „Informace poskytneme hned, jak budou k dispozici,“ dodala.

Matce Navalného dali ultimátum. Na rozhodnutí o pohřbu dostala tři hodiny

Evropa

V pátek přitom ruští vyšetřovatelé dali matce Navalného ultimátum – buď svolí k tajnému pohřbu, anebo bude její syn pochován ve vězení. Navalného matka si už dříve podle agentury Reuters stěžovala, že po ní úřady chtějí, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se s Navalného tělem něco přihodit. Vyšetřovatel jí řekl, že čas není na její straně a tělo podléhá rozkladu, uvedla matka ruského opozičníka.

Přesun do trestanecké kolonie Polarnyj volk

Alexej Navalnyj byl ruský právník, politický aktivista a nejviditelnější představitel ruské opozice. V minulosti byl otráven, z čehož vinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Po léčbě v nemocnici v Německu se Navalnyj rozhodl vrátit se zpět do vlasti. Okamžitě byl zadržen na letišti a uvězněn. Před svou smrtí strávil za mřížemi již tři roky. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za údajný extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítal.

Matka Alexeje Navalného vyzvala Putina k vydání těla jejího synaVideo: Reuters

Donedávna pobýval ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Do trestanecké kolonie IK-3 na Sibiři, známé jako Polarnyj volk (Polární vlk), jej přesunuli loni krátce před Vánoci.

Ruské úřady oznámily jako příčinu smrti „krevní sraženinu“. Později se objevily informace, že měl Navalnyj zemřít ranou pěstí do srdce poté, co strávil několik hodin v mrazu. Tuto metodu zabití měli dříve používat operativci KGB. Smrt Navalného odsoudili světoví lídři včetně Evropské unie.

Promrzlého Navalného měli zabít ranou pěstí do srdce. Klasická metoda KGB, říká aktivista

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám