Hlavní obsah

Možná vás zklamu, ale Navalnyj asi zemřel přirozenou smrtí, prohlásil Budanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanov v neděli prohlásil, že ruský opoziční předák Alexej Navalnyj zemřel ve vězení v ruské trestanecké kolonii přirozenou smrtí na trombózu. Informuje o tom list Ukrajinska pravda. Prvotní informace listu Kommersant také hovořily o krevní sraženině, britský list The Times s odkazem na lidskoprávní aktivity ale uvedl, že Navalnyj zemřel přesnou ranou pěstí do srdce poté, co byl několik hodin vystavován teplotám pod bodem mrazu na venkovní samotce.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov

Článek

„Možná vás zklamu, ale víme, že (Navalnyj) zemřel na krevní sraženinu. Je to víceméně potvrzené. Není to převzato z internetu, ale bohužel přirozená (smrt),“ cituje Budanova ukrajinský list.

Šéf HUR dále vyzval, aby lidé nevěřili, že ruský režim „bude svržen přirozeně, sám od sebe“. „Bez naší pomoci je to nereálné,“ prohlásil s tím, že stabilní režim v Rusku je hrozbou nejen pro Ukrajince, ale i pro celý svět a že Ukrajina bude i nadále provádět operace na ruském území. „Dokud budeme ve válce, budou v Ruské federaci problémy,“ konstatoval.

Budanov dále oznámil nové útoky na ruské vojenské základny na dočasně okupovaném Krymském poloostrově. „Naše nepřátele čekají nová překvapení a civilnímu obyvatelstvu bych nedoporučoval používat takzvaný Krymský most,“ napsal podle ukrajinského listu Budanov na Telegramu.

Úřady vydaly tělo Navalného

Evropa

Smrt ruského opozičníka

Největší kritik Putinova režimu Alexej Navalnyj zemřel 16. února ve věku 47 let v ruské trestanecké kolonii Polární vlk v Jamalsko-něnecké oblasti. Podle prvotních informací ruské Federální vězeňské služby (FSIN) měl ruský opozičník upadnout po vycházce do kómatu a záchranným složkám se už nemělo podařit ho přivést zpět k životu.

Ruský list Kommersant následně informoval, že měl Navalnyj zemřít na trombózu, což jako pravděpodobnou příčinu smrti uvedl v neděli právě i Budanov. Britská zpravodajská televize BBC připomněla, že ruský vězeňský systém odhazuje, že v posledních pěti letech došlo ročně k 1400–2000 úmrtí ve vězeních s tím, že nejčastější příčinou jsou srdeční potíže.

Tato verze ovšem nijak nekontrastuje se slovy západních představitelů, že za smrt Navalného je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin. Navalnyj byl v roce 2020 otráven nervově paralytickým jedem ze skupiny látek novičok, což nejen ruský opozičník připisoval právě Putinovi. Po jeho zotavení v německé nemocnici se vydal zpět do Ruska, kde byl na příkaz ruského prezidenta okamžitě uvězněn. Od té doby byl v několika různých věznicích. Většinu času na samotce, kam ho posílali třeba i za špatně zapnutý knoflík.

S tím, že Navalnyj zemřel na krevní sraženinu, ale nesouhlasí Vladimir Osečkin, zakladatel lidskoprávní skupiny Gulagu, který podle britského listu The Times s odkazem na anonymní zdroj z věznice uvedl, že Navalného před smrtí donutili strávit dvě a půl hodiny na venkovní samotce při teplotě -27 stupňů Celsia a následně jej měli zabít přesnou ranou pěstí do srdce, což je podle Osečkina stará technika operativců KGB.

„Myslím, že jeho tělo nejprve zničili tím, že ho drželi dlouhou dobu v mrazu, což zpomalilo jeho krevní oběh na minimum,“ řekl Osečkin. „Pokud s tím má operativec nějakou zkušenost, pak je pro něj velmi snadné někoho během pár vteřin zabít. Je to stará metoda zvláštních jednotek KGB. Učili své operativce, jak zabít člověka jednou ranou pěstí do srdce, doprostřed těla. Byla to jejich charakteristická technika,“ uvedl s tím, že o užívání této metody ve vězeňské kolonii už dříve svědčili bývalí vězni.

Trombóza (krevní sraženiny)

V srdečně-cévním systému při ní vznikají krevní sraženiny. Krev se sráží přirozeně po poranění, aby se rána rychle uzavřela. Sraženina na nesprávném místě ale může ucpat žílu nebo tepnu, čímž se sníží nebo úplně ucpe průtok krve a může dojít k odumření tkání.

Nejčastěji vzniká v žilách nohou a pánevní oblasti. Sraženiny v plicích mohou zablokovat některé cévy a vyvolat plicní embolii, na kterou může dotyčný zemřít.

Rizikovými faktory jsou změny ve složení krve, třeba kvůli užívání léků a jedů, těhotenství nebo vrozeným poruchám srážlivosti krve. Zpomalit tok krve může nemoc křečových žil, prodělaný infarkt, zranění nebo dlouhodobé upoutání na lůžko, třeba po operaci.

Vyšší riziko trombózy mají kuřáci a ženy užívající hormonální antikoncepci, zvyšuje se také s věkem a obezitou.

zdroj: Národní zdravotnický informační portál

Promrzlého Navalného měli zabít ranou pěstí do srdce. Klasická metoda KGB, říká aktivista

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám