Hlavní obsah

Tálibán představí novou vládu, odplatu USA za útok Islámského státu odsoudil

Aktualizováno

Tálibán představí novou afghánskou vládu příští týden, řekl v sobotu agentuře Reuters mluvčí radikálního islamistického hnutí Zabiulláh Mudžáhid. Tálibán podle něj rovněž stojí o zachování diplomatických vztahů se Západem. Mluvčí očekává, že brzy pominou ekonomické šoky a pád měny, který následoval poté, co se Tálibán v polovině srpna po překvapivé a bleskové ofenzívě zmocnil prakticky celého Afghánistánu.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid

Článek

Mudžáhid hovořil s Reuters v době, kdy se americká armáda začala stahovat z mezinárodního letiště v Kábulu, kde dohlíží na evakuaci cizinců i Afghánců prchajících před Tálibánem. Evakuační mise má skončit k 31. srpnu.

Ve svém prohlášení Mudžáhid odsoudil úder amerického bezpilotního letounu ve východním Afghánistánu, při němž podle Pentagonu zahynuli dva členové jedné z odnoží Islámského státu.

Biden slíbil islamistům další údery

Svět

Tato teroristická organizace se přihlásila ke čtvrtečnímu sebevražednému atentátu, který měl za následek 13 mrtvých příslušníků amerických ozbrojených sil a desítky obětí z řad afghánských civilistů.

USA zaútočily dronem Reaper v Afghánistánu

Svět

Mudžáhid americké straně vyčetl, že Tálibán předem neinformovala. Šlo podle něj také o „jasný útok na afghánské území”.

Zároveň ale apeloval na Spojené státy a další západní země, aby zachovaly diplomatické vztahy s novou afghánskou vládou i po skončení evakuační mise.

Američané zahájili stahování vojáků z kábulského letiště

Svět

V Kábulu podle Reuters roste frustrace lidí z ekonomických problémů způsobených pádem domácí měny i rostoucích cen potravin. Banky jsou zavřené i dva týdny po převzetí moci Tálibánem. Mudžáhid vyjádřil přesvědčení, že hospodářské těžkosti pominou, jakmile se pustí do práce nová vláda Tálibánu.

Podle mluvčího hnutí již byli určeni noví představitelé do čela vrcholných státních institucí, včetně centrální banky či ministerstev zdravotnictví a školství. Jmenováni byli prý už také guvernéři a policejní šéfové naprosté většiny afghánských provincií.

Odštěpenečtí islamisté si jdou s Tálibánem po krku

Svět

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) varovala, že vlna sucha ohrožuje v Afghánistánu více než sedm milionů lidí. Afghánci podle ní trpí také pandemií nemoci covid-19 a mnozí byli v důsledku nedávných bojů nuceni utéci ze svých domovů. Světový potravinový program (WFP) tento měsíc uvedl, že potravinovou pomoc naléhavě potřebuje asi 14 milionů Afghánců, tedy přibližně každý třetí obyvatel země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám