Hlavní obsah

Odštěpenečtí islamisté si jdou s Tálibánem po krku

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K masakru na kábulském letišti se přihlásila odnož teroristické skupiny Islámský stát, kterou západní média označují jako Isis-K.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu

Článek

Od roku 2014 má tato odštěpená skupina základnu převážně ve východním Afghánistánu, v části oblasti známé jako Chorásán, v angličtině Khorasan – odtud zkratka Isis-K.

Podle amerického bezpečnostního think-tanku Centre for Strategic and International Studies (CSIS) podnikla v letech 2015–2017 stovku útoků na civilisty v Afghánistánu a Pákistánu.

Ve stejném období byla rovněž zodpovědná za přibližně 250 útoků na americké, pákistánské a afghánské síly a od té doby se toto číslo pravděpodobně ještě zvýšilo.

USA zaútočily dronem Reaper v Afghánistánu

Svět

Zpráva OSN letos na jaře podle listu The Daily Telegraph (DT) odhadla, že skupina čítá „500 až 1200 bojovníků“, ačkoli někteří odborníci tvrdí, že toto číslo by se v příštích letech mohlo zvýšit až na deset tisíc. Skupina se podle zpravodajských informací snaží rozšířit své řady v Kábulu, kde se západní spojenci zoufale snažili o evakuaci.

,Hafíze Saída Chána, zakladatele Isis-K, v roce 2016 zabily americké síly a od té doby ho nahradil Iráčan Šaháb Muhadžír, uvádí analýza CSIS a BBC Urdu.

Není jasné, zda jde o onoho „plánovače” čtvrtečního útoku, jehož smrt oznámily USA po sobotním útoku dronem na automobil.

Přeběhlíci a popravy

„Není to přátelský vztah,“ píše DT o tom, jak se odnož staví k novým vládcům země, a naopak. Tálibán a Isis-K se staly regionálními nepřáteli kvůli odlišným ideologiím a tvrdému soupeření o území v oblasti Chorásánu i mimo něj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch u kábulského letištěVideo: Reuters

Představitelé amerických zpravodajských služeb se domnívají, že někteří z rekrutů Isis-K přeběhli z Tálibánu, přičemž se objevily nepotvrzené zprávy o tom, že Tálibán od převzetí moci v Afghánistánu popravil nejméně jednoho vysokého představitele Isis-K.

Začátkem tohoto roku Tálibán prohlásil, že úplně zlikvidoval Isis-K v severní provincii Džovzdžán. V posledních týdnech se rovněž zmocnil severozápadního území, které Isis-K držela. V Džalálábádu na východě země se Tálibánu vzdaly stovky bojovníků Isis-K.

Úvodník v bulletinu Islámského státu označil převzetí moci v Afghánistánu Tálibánem za spiknutí podporované USA a pohrdavě se vyjadřoval o pověsti tálibů jako pravých džihádistů, což odráží hlubokou nevraživost vůči povstalcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám