Hlavní obsah

Tálibán neví, jestli má americké útoky na Islámský stát vítat, nebo odsoudit

– Kábul

Americké odvetné a preventivní útoky na Islámský stát-Chorásán (IS-K) vyvolávají u hnutí Tálibán dvojznačnou reakci. Tálibové je na jedné straně označují jako porušení suverenity země a stěžují si, že o nich nebyli předem informováni, ale současně je vítají, připomněl list The Daily Telegraph.

Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi, ČTK/AP

Zničené auto v Kábulu s raketometem na zadním sedadle

Článek

Když v neděli zasáhla americká raketa auto sebevražedného atentátníka v Kábulu nedaleko letiště, Tálibán uvedl, že útok „přivítal“. V pondělí ale mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid sdělil čínské státní televizi, že americký útok, který si vyžádal sedm obětí včetně dětí, byl nezákonný.

„Jestliže existuje nějaká možná hrozba v Afghánistánu, měli by o ní informovat nás, a ne podniknout svévolný útok, který si vyžádal civilní oběti,” prohlásil Mudžáhid.

„Kdykoli USA podniknou takovou operaci, odsoudíme je,“ řekl už v neděli stanici CNN jiný mluvčí Tálibánu Bilál Karímí.

Auto bylo spojováno s místní odbočkou Islámského státu Chorásán. Původně americké velitelství CENTCOM uvádělo, že byl zabit sebevražedný atentátník, později se ale objevily zprávy, že exploze zaparkovaného vozidla zasáhla také devítičlennou rodinu. Mluvčí velitelství Bill Urban přiznal, že „následné silné exploze způsobené zničením vozidla naznačují, že velké množství trhavin mohlo mít za následek oběti“.

USA znovu útočily dronem na džihádisty

Zahraniční

Tálibán kritizoval USA i za první útok na vedoucí představitele této teroristické skupiny v provincii Nangarhár, kde je jeho hlavní základna. Vadilo mu, že byl proveden bez konzultací s hnutím.

Američané také v pondělí zničili na severu Kábulu auto stojící asi dva kilometry od kábulského letiště, ze kterého bylo odpáleno na letiště pět raket. Všechny je zničil protiraketový systém. Ve vraku auta je vidět šest jednoduchých hlavní raketometu.

Tálibán mezi Skyllou a Charybdou 

Americké útoky představují pro Tálibán složitý problém. Na jedné straně je vítá, protože Islámský stát Chorásán je také jeho nepřítelem. Při čtvrtečním sebevražedném útoku zemřelo nejen 13 amerických vojáků, ale také tři desítky příslušníků Tálibánu. Současně se ale nechce dostávat do pozice, kdy by se zdálo, že s Američany přímo spolupracuje, když proti nim dvacet let bojoval a usiloval, aby američtí vojáci ze země odešli.

I dosavadní proamerické afghánské vlády si opakovaně stěžovaly na civilní oběti při amerických náletech, a to jak v době prezidenta Hámida Karzáího, tak za jeho nástupce Ašrafa Gháního.

USA zaútočily dronem Reaper v Afghánistánu

Svět

Jakákoli spolupráce Tálibánu s Američany by posilovala Islámský stát, který tvrdí, že Tálibán zradil, když s Američany jednal a podepsal mírovou dohodu, a že se z tálibů stali odpadlíci od víry, které je kvůli tomu možné zabíjet.

Odštěpenečtí islamisté si jdou s Tálibánem po krku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám