Hlavní obsah

USA znovu útočily dronem na džihádisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Americká armáda provedla v Kábulu cílený letecký útok, jehož terčem byli sebevražední atentátníci z řad teroristické organizace Islámský stát (IS). Ti byli v autě a chtěli se odpálit u letiště, uvedly s odkazem americké činitele agentury Reuters a AP. Krátce předtím informovala afghánská policie o výbuchu nedaleko letiště, při kterém zemřelo dítě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kábulem otřásla znova explozeVideo: AP/Reuters

 
Článek

Agentura Reuters s odvoláním na dva americké představitele napsala, že americká armáda v neděli provedla v Kábulu vojenský zásah na podezřelé bojovníky chorásánské odnože Islámského státu (ISIS-K). Džihádisti byli eliminováni.

Následně s odkazem na své zdroje doplnila, že zásah byl proveden bezpilotním letounem proti autu naplněném výbušninami. Ty možná následně explodovaly.

„Jsme přesvědčeni, že jsme úspěšně zasáhli cíl. Výrazná sekundární exploze vozidla naznačuje přítomnost značného množství výbušného materiálu. Vyhodnocujeme, zda došlo k úmrtím civilistů, v tuto chvíli však takové informace nemáme,” uvedlo americké velitelství.

Podobně se vyjádřil i zástupce Tálibánu.

Exploze kousek od letiště

Krátce předtím sdělila afghánská policie médiím, že čtvrť Khawja Bughra sverozápadně od kábulského letiště zasáhla raketa a zabila jedno dítě. Afghánská televize ArianaNews s odvoláním na očité svědky posléze informovala o šesti mrtvých, z toho o čtyřech dětěch, po výbuchu minometného granátu v domě nedaleko kábulského letiště. Není jasné, zda ve skutečnosti nepopisovala americký letecký úder.

USA o žádných civilních obětech zatím neinformovaly a stále není jasné, zda spolu obě události souvisí.

Na záběrech z výbuchu, které lidé sdíleli na sociálních sítích, je vidět a slyšet, jak lidé křičí a utíkají, aby si zachránili život. Někteří obyvatelé ze střech svých domů házeli vodu, aby uhasili plameny.

Foto: Profimedia.cz

Raketa zasáhla rezidenční čtvrť v Kábulu

Reklama

Výběr článků

Načítám