Hlavní obsah

Smutná podívaná. Z Mount Everestu je nejvýše položený smeťák světa

Sedmdesát let od zdolání první výpravou lidem stačilo, aby nejvyšší horu světa Mount Everest v Nepálu proměnili v obří skládku u nebeských bran. Na vině jsou davy turistů, kteří se na majestátní osmitisícovku každoročně vydávají. S sebou berou stále víc věcí, zpátky už se jim je ale nosit nechce, stěžují si místní. Agentura Reuters ukázala, jak to teď na hoře vypadá.

Everest se topí v odpadcích po turistechVideo: Reuters

 
Článek

„Do druhého tábora a toho základního jsme snesli asi 200 kilogramů odpadu. Zbývá ho tam ale ještě mnohem víc. Tuna, možná ještě víc. Nepobereme to najednou,“ řekl agentuře Reuters Tenzi Sherpa.

Především amatérští hikeři, ale i profesionální horolezci cestou z vrcholu hory odhazují vše, co už nepotřebují. Na trasách tak zůstávají obaly od potravin, příbory, vařiče, ale i spacáky či celé stany. Horolezci tak ignorují základní pravidlo: Co si na hory přineseš, to si také odnes.

Nepomáhají ani zálohy

Nepálské úřady už letos podle informací agentury Reuters odstranily 13 tun odpadků. Přesto to nebylo všechno. Nestačí ani 4 tisíce dolarů (asi 89 tisíc korun) zálohy, kterou členové výpravy skládají výměnou za to, že si zpět dolů vezmou i svůj odpad.

Foto: Profimedia.cz

Odpadky na Mount Everestu

Odpad působí vážné potíže i v oceánech. Časopis Nature už před dvěma roky varoval, že se smetí v mořích pojí do obřích plujících ostrovů, na nichž vyrůstají zcela nové ekosystémy. Ty mohou plout planetou a infikovat ty stávající.

Anketa

Chtěli byste vylézt na Mount Everest?
Ano
12,1 %
Ne
87,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33349 čtenářů.

„Nedobytný“ Everest? Od prvního pokoření nejvyšší hory světa uplynulo 70 let

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám