Hlavní obsah

„Nedobytný“ Everest? Od prvního pokoření nejvyšší hory světa uplynulo 70 let

Zdolání vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everestu (8848,86 m n. m.) není v současné době již ničím neobvyklým. Od minulého týdne se tímto výkonem může chlubit i třetí Češka, zubařka z Přeštic Eva Perglerová. Ještě před 70 lety a jedním dnem přitom platil slavný vrchol Mahálangurského Himálaje za doslova nedobytné místo.

Edmund Hillary a Tenzing Norkej po návratu z EverestuVideo: Reuters

 
Článek

Přesně před 70 lety, 29. května 1953, novozélandský průzkumník (a včelař) Edmund Hillary a nepálský šerpský horolezec Tenzing Norkej vystoupili pravděpodobně jako první na světě na nejvyšší bod „střechy světa“.

Rozhodně se však nejednalo o první odvážlivce, kteří se o něco takového pokusili.

Mt. Everest stále roste

Slavný Mount Everest se tyčí do výšky takřka 8849 metrů nad mořem v Himálaji na rozhraní Nepálu, Číny a Tibetu. Everest se rozkládá zejména v nepálském regionu Khumbu na hranici s Čínou. Na této nepálské straně spadá pod národní park Sagarmatha, figurující na seznamu světového dědictví UNESCO.

Foto: Envato Elements

Mount Everest (ilustrační snímek)

Jak pro Novinky připomněl geolog Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, Everest navíc stále „roste“. „Děje se tak kvůli pohybu tektonických desek – indická deska se sráží s eurasijskou deskou – přičemž předpokládaný růst je odhadnut na 3–5 mm do výšky a posun o 27 mm k severovýchodu za jeden rok,“ popsal odborník.

Mount Everest je horou s vrcholem tyčícím se nejvýše nad mořskou hladinou. Nicméně za historicky nejvyšší horu nebyl považován vždy a úplně ve všech kontextech.

„Podle některých tvrzení by mohla být pokládána za nejvyšší spíše hora Mauna Kea tvořící ostrov Havaj s více než 10 km, která je nejvyšší horou od vlastní základny. Jenže ta je před námi ukrytá na dně oceánu, a tedy pod mořskou hladinou,“ vysvětlil Brož.

Délka pozemských dnů se nečekaně mění a nikdo neví proč

Věda a školy

Mallory zdolal osm kilometrů

Ještě začátkem 20. století byl Himálaj, jehož hřeben je dlouhý 3000 kilometrů a široký 180 až 350 km, až na malé výjimky naprosto neprozkoumaný. První pokusy o zdolání nejvyšší hory světa se datují do 20. let minulého století.

  • Spojeny jsou především se jménem britského horolezce George Malloryho, který uskutečnil hned několik výpravných pokusů. První z nich (1921) si kladl za cíl zejména vylepšení geografické znalosti o dané oblasti. Expedice tehdy postupně vystoupila až na severní sedlo v nadmořské výšce 7060 metrů, ale dále nepokračovala pro nedostatek vybavení a i z důvodu obav se raději vrátila zpět.
  • Další pokus proběhl roku 1922 pod vedením Charlese Granvilla Bruce. Expedice s celkem 13 britskými horolezci, kde znovu nechyběl Mallory, a více než 160 nepálských a tibetských nosičů, postoupila o něco dále. Mallory se dvěma kolegy dosáhl výšky 8225 metrů a poprvé v historii tak byla překročena nadmořská výška 8000 metrů. První úspěch expedici nabudil, a tak při druhém pokusu pokračovala dále, tentokrát již s podporou kyslíku. Dosažena byla výška 8326 m.

Nebeský souboj. Šerpa po třech dnech překonal svého kolegu v počtu výstupů na Everest

Muži
  • Záhy přišla i třetí výzva, které se účastnili Mallory, George Finch a 16 nosičů. Při výstupu vyvolala expedice lavinu a nebezpečná výprava, při které zahynulo sedm nosičů, byla ukončena.
  • „Ani další pokus o vítězné zdolání ‚zrádné‘ hory, konaný v roce 1924 společně s Andrewem Irvinem, neskončil lépe. Horolezci při něm nešťastně zahynuli, navíc dodnes nebylo objasněno, zda alespoň dosáhli vysněného vrcholu či nikoli,“ konstatovala pro Novinky historička Michaela Košťálová.
  • Při expedici konané roku 1933 byl v nadmořské výšce 8560 metrů nalezen Irvinův cepín a až v roce 1999 pak Malloryho tělo, které zůstalo pohřbeno ve výšce 8155 metrů.

První oficiální úspěch tak patří Novozélanďanovi a Šerpovi

Přelom v historii přinesl roku 1953 až tým Hillaryho s Norkejem. Třiatřicetiletý Novozélanďan Hillary a jeho o šest let starší kolega Norkej byli v té době členy početné britské expedice, kterou vedl John Hunt. V březnu 1953 expedice dorazila do Indie a hned po aklimatizačním období se v květnu téhož roku vydala k úbočí Everestu.

První pokus o výstup na vrchol hory ale kvůli špatně fungujícímu kyslíkovému přístroji kolegy Charlese Evanse ve výšce 8500 m n. m. selhal. Došlo tedy k sestupu a novému vyhodnocení situace. Druhého pokusu se zúčastnili již Hillary a zkušený Norkej.

Výstup byl zahájen dne 28. května. Během cesty ještě v polovině trasy přenocovali a ráno pokračovali v cestě, nyní již s kyslíkovými přístroji. Společně překonali všechny nástrahy výstupu, včetně ledopádu Khumbu či 12 metrů vysokého sloupu ledu necelých sto metrů před cílem. Přesně v 11:30 místního času téhož dne, 29. května, dosáhli kýženého vrcholu. Everest byl konečně pokořen.

„Bylo 11:30 a my jsme stáli na vrcholu Everestu! (…) Stiskli jsme si s Tenzingem ruce a potom mě objal,“ vzpomínal pak sám Hillary. Nějakou dobu nechtěli oba prozradit, kdo tam byl dříve…

Hillary zde pořídil několik fotografií, včetně známého snímku Tenzinga s cepínem s nepálskou a britskou vlajkou.

Foto: ullstein bild, ČTK

Tenzing Norkej, jak ho na vrcholu Everestu zvěčnil Edmund Hillary

Na vrcholu nejslavnější hory světa strávili oba podle časopisu National Geographic pouze něco kolem 15 minut a hned se vydali zpět k táboru. „Další den pak oba, v tu chvíli již historicky významní muži, vyrazili zpátky k základnímu táboru a záhy se ubírali k cestě domů,“ shrnula Košťálová.

Zpráva o dobytí Mt. Everestu se do světa šířila rychle a do Británie přišla podle agentury Reuters přesně v den korunovace britské královny Alžběty II., která nenechala úspěch bez povšimnutí. Britští výzkumníci a horolezci Hillary i Hunt byli takřka okamžitě jmenováni rytíři Řádu britského impéria. Hillary byl údajně poněkud naštvaný, že „někdo přijal rytířský titul od nové královny jeho jménem“ a nestalo se tak osobně.

Šlo každopádně o naprostý triumf – z do té doby relativně neznámého včelaře Hillaryho se stala celosvětově uznávaná osobnost. Celebrita se stala i z Norkeje.

Nedlouho po úspěšné expedici na Everest zveřejnil Hillary svůj příběh z expedice v knize The Ascent of Everest (Výstup na Everest). Dobytí hory pro něj bylo spíše začátkem než koncem. Na rozdíl od mnoha horolezců nevnímal horolezectví jako duchovní zážitek. Přiznal, že necítil „žádný velký nával ohromující radosti“.

„Pro mě je to spíše pocit výzvy a překonání vlastních fyzických slabostí a schopnost vytrvat, překonat problémy a dosáhnout vrcholu: tento pocit výzvy a dělat to sám, to je pro mě mnohem důležitější,“ vysvětlil.

Po návratu se sir Edmund doma oženil s Louise Mary Rose a na svět s ní přivedl tři děti. Dále cestoval, podnikal např. i expedice do Antarktidy. Většinu energie nicméně věnoval pomoci nepálským Šerpům. V pozdním věku ho nejvíce zajímala četba dobrodružných románů. Roku 1993 ho na speciální přednášce v Kongresovém centru v Praze mohla potkat i česká veřejnost.

Foto: Vladimír Černík, ČTK

Snímek z roku 1993: tehdejší rektor Univerzity Karlovy (UK) v Praze Radim Palouš (vpravo) předává stříbrnou pamětní medaili UK Edmundu Hillarymu v pražském Karolinu

Zemřel 11. ledna 2008 v nemocnici v novozélandském Aucklandu ve věku 88 let na selhání srdce a po jeho smrti byl na Novém Zélandu vyhlášen státní smutek. Hillaryho popel byl rozptýlen v zálivu Hauraki, další část uložena v nepálském klášteře u Everestu.

Zemřel sir Edmund Hillary, první pokořitel Mount Everestu

Svět

Norkejova kniha jako reakce na různé spekulace

Po úspěšném výstupu na Everest přinesla média vedle ověřených zpráv i několik spekulací a rozporů (třeba proč nebyl na vrcholu vyfocen i Hillary), což se stalo jedním z hlavních důvodů, proč vznikla v roce 1955 také další kniha, a sice Muž z Everestu (Man of Everest) z pera amerického spisovatele a horolezce Jamese Ramseyho Ullmana.

Ten však text pouze zapisoval, a to po dohodě s vydavatelstvím, a hlavně s iniciátorem knihy Tenzingem Norkejem, který v té době neuměl psát. Hlavní náplní knihy je Tenzingovo vyprávění o jeho vlastním životě a vysvětlení některých nejasností.

Norkej prozradil, že šlo o jeho osobní sedmou výpravu na Everest, přičemž poprvé dosáhl vrcholu. Oproti dřívější švýcarské expedici, které se též zúčastnil, byly prý vztahy mezi Šerpy a „sáhiby“ při této britské výpravě formálnější. Tenzing se v knize zároveň netají, že Hillary byl na samotném vrcholu „o chlup“ dříve.

Hillary pořídil již zmíněný slavný snímek Norkeje, avšak Hillaryho stanutí na vrcholu zůstalo nezaznamenáno. Podle Norkejovy autobiografie mu ale tento nepálský Šerpa nabídl, že ho také fotograficky zvěční. Hillary ale prý odmítl. „Naznačil jsem Hillarymu, že ho teď vyfotím. Ale z nějakého důvodu zavrtěl hlavou – nechtěl to,“ svěřil se Norkej.

Foto: Profimedia.cz

Norkej se setkal i s královnou Alžbětou a princem Philipem

„Jsem šťastný člověk. Měl jsem sen, který se mi splnil, a to se člověku často nestává. Vystoupit na Everest – který můj národ nazývá Čomolungma –, to byla největší touha mého života. Sedmkrát jsem se o to pokoušel. Vracel jsem se a opět jsem to zkoušel. Ne s pýchou a silou, ne jako voják, když útočí na nepřítele, ale s láskou, tak jako se dítě natahuje na matčin klín,“ popsal Norkej.

Zemřel 9. května 1986 v indickém Dárdžilingu. Bylo mu 71 let a příčinou úmrtí bylo podle zpráv krvácení do mozku.

Everest a česko-slovenská stopa

Zdolání Mount Everestu se stalo jakousi prestižní výzvou a už ve druhé polovině 20. století se nejvyšší světovou horu pokusila zdolat nejen celá řada výzkumníků, badatelů, ale i nejrůznějších dobrodruhů. První úspěšnou ženou na Everestu byla Japonka Džunko Tabeiová v roce 1975.

Zemřela první žena, která pokořila Mount Everest

Svět

V roce 1978 vystoupili na horu bez použití kyslíkového přístroje Ital Reinhold Messner s Rakušanem Peterem Habelerem. Dva roky nato uskutečnil Messner první sólový výstup.

Reinhold Messner: Manželka mi dávala podepisovat závěť

Muži

Dne 15. října 1984 vystoupili na vrchol také první českoslovenští horolezci, konkrétně Slováci Zoltán Demján a Jozef Psotka. Psotka ale bohužel při sestupu z jižního sedla tragicky zahynul.

Jako první český horolezec stanul na vrcholu v roce 1991 Leopold Sulovský, současný senátor za obvod č. 71 Ostrava-město, tehdy společně s Italem Battistou Bonalim.

Roku 2007 se na nejvyšší horu světa vydal např. také někdejší pražský primátor Pavel Bém.

Třetí Češka: zubařka z Přeštic

Teprve třetí Češkou, která zdolala nejvyšší horu světa, je nově Eva Perglerová, zubařka z Přeštic na Plzeňsku.

Jako třetí Češka pokořila Mount Everest zubařka z Přeštic

Žena

Na vrcholu Mt. Everestu stanula ve středu 24. května ráno našeho času. Byla členkou expedičního týmu Madison Mountaineering Mount Everest 2023, který zvolil jižní cestu přes ledopád Khumbu.

Foto: Archiv Evy Perglerové

Eva Perglerová při výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest

Na Everest před Evou Perglerovou vystoupalo dosud jen patnáct českých horolezců – a z toho dvě ženy, Renata Chlumská a Klára Kolouchová.

Klára Kolouchová: Úniky do hor mě vracejí na zem

Styl

Přes 11 tisíc zdolání velehory

Během posledních sedmi desetiletí dosáhlo celkem vrcholu hory přes 6300 horolezců, většina z nich v posledních 20 letech. Více než 320 z nich však během cesty zahynulo.

Po sérií úmrtí Nepál určil nová pravidla pro lezce na Everestu

Cestování

Everest byl podle listu The Guardian zdolán více než 11 000krát – mnoho lidí totiž vystoupilo několikrát.

Amputace nohou mu ve zdolání Everestu nezabránila

Muži

Až moc komerční?

Z celkem 17 možných cest k vrcholu Everestu jsou už běžně využívány pouze dvě. Sezona, kdy jsou horolezecké podmínky pro výstup nejideálnější, trvá obvykle během jara, konkrétně od dubna do května.

Opět zácpa na Everestu? Nepál vydal rekordní počet povolení pro výstup

Zahraniční

V posledních letech prudce stouplo komerční využití výstupů. Negativním důsledkem jsou prázdné kyslíkové lahve, provazy, stany a další tuny odpadků, které tu po sobě zanechávají jednotlivé expedice.

Letos do nepálského státního rozpočtu jen z výstupů na nejvyšší horu světa putuje na pět milionů dolarů (přes 108 milionů Kč).

Přes dva měsíce uvězněni v Andách. Trosečníci přežili díky kanibalismu

Historie

Reklama

Související témata:
Tenzing Norkej

Výběr článků

Načítám