Hlavní obsah

Velvyslankyně: Po schválení v Kongresu může být americká pomoc na Ukrajině velmi rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Kongres schválil zákon o pomoci Ukrajině, mohla by doputovat do země v řádu týdnů, či dokonce dnů. Oznámila to ukrajinská velvyslankyně ve Spojených státech Oksana Markarovová. Balík s pomocí pro Ukrajinu v hodnotě přes 60 miliard dolarů dosud blokovali hlavně republikánští členové Kongresu. Sněmovna reprezentantů se nyní po měsících přiblížila k jeho projednání.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská velvyslankyně v USA Oksana Markarovová

Článek

„Od okamžiku podpisu k dodání může uplynout velmi krátká doba,“ uvedla velvyslankyně podle agentury Unian s tím, že podle ní pak půjde o dny nebo týdny.

„Pentagon spolu s naším ministerstvem obrany denně pracuje na hledání možností muniční pomoci a takové balíky se připravují. Bude to velmi rychlé,“ dodala velvyslankyně Markarovová.

Sněmovna reprezentantů, kde byla pomoc zablokována, se v pátek po měsících posunula o něco blíž k jejímu možnému schválení. Stalo se to poté, co republikánský předseda sněmovny Mike Johnson přišel s návrhem rozdělit balík spojující podporu Ukrajiny, Izraele nebo Tchaj-wanu na tři díly a hlasovat o každé podpoře samostatně. Hlasování se očekává o víkendu.

Trump otáčí. Poprvé napřímo přiznal, že USA musí pomoci Ukrajině

Amerika

Návrh kromě financí pro ostatní zmíněné spojence zahrnuje více než 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun) pro Ukrajinu.

Země, která se přes dva roky brání ruské invazi a v létě čeká další ofenzivu nepřítele, naléhavě volá po zesílení zahraniční pomoci.

Český premiér Petr Fiala se v úterý při návštěvě Washingtonu se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem osobně setkal. Fiala po schůzce s ním i dalšími členy Kongresu uvedl, že je ohledně schválení balíku pomoci mírně optimistický.

Ukrajina by měla v dohledné době začít dostávat také pomoc získanou díky české muniční iniciativě. Fiala tento týden zopakoval, že první munici by Kyjev mohl získat v červnu.

Sněmovna reprezentantů se přiblížila ke schválení pomoci pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám