Hlavní obsah

Svět si připomíná peklo koncentračního tábora Osvětim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Svět si v pátek připomíná 78. výročí osvobození nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Kvůli agresi proti Ukrajině muzeum nepozvalo zástupce Ruska.

Živě: Pietní akt v bývalém koncentračním táboře Osvětim u příležitosti jeho osvobozeníVideo: Reuters

 
Článek

Už ráno, několik hodin před hlavní akcí, přeživší vězni spolu s vedením muzea zapalovali svíčky a položili věnce před popravčí zeď na nádvoří bloku 11 bývalého osvětimského tábora.

Hlavní obřad začne v poledne v budově tzv. centrální sauny, kde byli lidé různých národností přijímáni a registrováni poté, co je vlaky dovezly do tábora. Promluvit by měli nejen bývalí vězni, naplánován je i projev ředitele Osvětimského muzea Piotra Cywińského. Účastníci ceremonie se poté projdou před troskami plynové komory a krematoria.

Kromě špiček polské politiky a veřejného života by se měl ceremoniálu účastnit také Douglas Emhoff, manžel americké viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Foto: ČTK/AP

Koncentrační tábor Osvětim na snímku z ledna 1945 po osvobození tábora Sověty

Hlavním motivem letošní připomínky osvobození koncentračního tábora je „proces plánování, vytváření a rozšiřování systému dehumanizace a genocidy v Osvětimi“ Nejlépe ho vystihuje výrok Mariana Turského, jednoho z vězňů koncentračního tábora, který řekl: „Osvětim nespadla z nebe.“

Návštěvníci si mohou prohlédnout ruiny budov, které se staly symbolem vyhlazování Židů, ale i dalších zločinů spáchaných v Osvětimi na Polácích, Romech, Rusech a lidech jiných národností. „Zachovaly se architektonické a stavební plány, které jasně ukazují, co je člověk schopen udělat ve jménu ideologie,“ poznamenává Piotr Cywiński.

Na vzpomínkovou ceremonii letos nebyli pozváni zástupci Ruska. Ředitel muzea přiznal, že v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině si nedokáže představit, že by podepsal dopis s pozváním ruskému velvyslanci. „Doufám, že se to v budoucnu změní, ale máme před sebou dlouhou cestu. Rusko bude po tomto konfliktu potřebovat extrémně dlouhou dobu a velmi hlubokou sebereflexi, aby se vrátilo do civilizovaného světa,“ řekl Cywiński.

Němci založili koncentrační tábor v Osvětimi v roce 1940, aby tam uvěznili Poláky. Auschwitz II-Birkenau byla založena o dva roky později. Stal se místem vyhlazování Židů. Zároveň byla v táborovém komplexu síť pobočných táborů. V Osvětimi Němci zabili nejméně 1,1 milionu lidí.

Zemřel poslední z osvoboditelů Osvětimi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám