Hlavní obsah

Zemřel poslední z osvoboditelů Osvětimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Osvětimský hrdina, který zachránil nespočet životů. Těmito slovy popsala předsedkyně tamní židovské komunity Charlotte Knoblochová Davida Dušmana. Sovětského vojáka, který v sobotu zemřel ve věku 98 let. Byl posledním vojákem, který nacistický koncentrační tábor pomáhal osvobodit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: David Dushman na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Smrt každého svědka je ztrátou, ale odchod Davida Dušmana je mimořádně bolestný. Je jedním z posledních, kteří mohli o Osvětimi vyprávět z vlastních zkušeností,“ uvedla Knoblochová. O sovětském vojákovi hovořila jako o hrdinovi, jehož činnost zachránila nespočet životů.

Slovenský historik zpochybňuje holocaust, Ružomberok ho přesto uctil cenou

Evropa

Sám Dušman ještě loni popisoval své zážitky z nacistického koncentračního tábora  zřízeného v polské Osvětimi v rozhovoru pro agenturu Reuters. „Neměli jsme ani tušení, že něco takového existuje. Přijeli jsme, viděli plot a ty nebohé lidi. Do tábora jsme vnikli pomocí tanků a dávali lidem najíst. Všichni vězni byli v uniformách, jejich životy visely na vlásku. Strašný, strašný zážitek,“ vyprávěl.

Dušman, sám Žid, se k sovětské armádě připojil v roce 1941 poté, co nacistické Německo napadlo Sovětský svaz (operace Barbarossa). Z jednotky, ve které působil, přežilo druhou světovou válku pouze 69 vojáků z 12 tisíc.

Foto: Petr Horník, Právo

Koncentrační tábor Osvětim v Polsku.

Po konci v armádě se stal Dušman šermířem, a dokonce se zúčastnil olympijských her. Další talenty v pozdějším věku také trénoval.

Nacistický koncentrační tábor v polské Osvětimi byl za druhé světové války největším svého druhu. V plynových komorách zde zemřelo více než 1,1 milionu lidí včetně dětí. Během holokaustu pak přišlo o život přibližně šest milionů Židů.

Reklama

Výběr článků

Načítám