Hlavní obsah

Ministr zahraničí Wang: USA jsou posedlé potlačováním Číny, prohloubíme vztahy s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy jsou „posedlé potlačováním Číny“, řekl ve čtvrtek čínský ministr zahraničí a předseda komise Čínské komunistické strany pro zahraniční věci Wang I. Proto nyní jménem Pekingu přislíbil ještě prohloubit vztahy s Moskvou. Vyjádřil se i k „lidské katastrofě“ v Gaze a pohrozil všem usilujícím o nezávislost Tchaj-wanu.

Foto: Reuters

Čínský ministr zahraničí Wang I

Článek

Podle Wanga Spojené státy na čínské firmy uvalují sankce do „zarážející“ a „nepochopitelné“ míry. Peking podle něj odporuje tomuto „unilateralismu a protekcionismu“ a naopak trvá na významu „multipolárního“ světového řádu. Deník The Guardian podotýká, že toto jsou termíny, které čínské úřady v poslední době začaly používat ve velkém.

Wang uznal, že je vztah Číny s USA nadále klíčový, ale v následujících měsících se země soustředí na prohloubení svého vztahu s Ruskem. Chválil též strategické vedení prezidenta země Si Ťin-pchinga a ruské hlavy státu Vladimira Putina, kteří prý vztah obou zemí posílili natolik, že bilaterální obchod mezi oběma zeměmi dosáhl loni rekordních 240 miliard dolarů. Podle Wanga nyní čínské domovy napájí ruský zemní plyn a po ruských cestách jezdí čínská auta.

Od začátku války na Ukrajině se množství ruského zemního plynu exportovaného do Číny skutečně rapidně zvýšilo. To Rusku pomohlo zmírnit bolestivý dopad snížení dodávek do Evropy kvůli uvalení sankcí. Čína zase loni do Ruska prodala více než 841 tisíc aut. Oproti předchozímu roku je to nárůst o více než polovinu a Rusko se tak stalo předním vývozním trhem čínských automobilek.

Rusové zaútočili na ukrajinské pozice v „golfových vozících“ z Číny. Nedopadli dobře

Válka na Ukrajině

K oznámení „bezmezného“ přátelství mezi oběma zeměmi došlo v únoru 2022, krátce před ruskou invazí na Ukrajinu. Peking od té doby Moskvu podporuje diplomaticky a ekonomicky, čímž frustruje západní lídry. „Čínsko-ruský vztah pokračuje v souladu s trendem multipolarity,“ pochvaloval si ve čtvrtek Wang.

Spojené státy naopak podle něj neplní své sliby a jsou „posedlé“ potlačováním Číny. „Je nepřijatelné, aby některé země byly přizvány ke stolu, zatímco jiné jsou jen součástí menu,“ zdůraznil své přesvědčení o nedostatku vzájemného respektu mezi oběma zeměmi.

Vztahy mezi Pekingem a Washingtonem se trochu zlepšily po Siově listopadové schůzce s americkou hlavou státu Joem Bidenem. Wang nyní připomněl, že Biden slíbil, že nebude podporovat tchajwanskou nezávislost a všem zemím, které tak učiní, pohrozil, že se „hrou s ohněm spálí“.

O Tchaj-wanu, který si Peking nárokuje, také prohlásil, že mu nikdy „nebude dovoleno oddělit se od vlasti“. „Každý, kdo se na ostrově Tchaj-wan pokusí získat pro Tchaj-wan nezávislost, bude nevyhnutelně zlikvidován dějinami,“ pohrozil.

Nakonec se vyjádřil i o situaci v Gaze, kde požadoval okamžité uzavření příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. „Skutečnost, že dnes v 21. století nelze tuto humanitární katastrofu zastavit, je lidskou tragédií, a co víc, je to ostuda civilizace,“ citovala šéfa čínské diplomacie AFP.

Žádná výmluva podle něj nemůže ospravedlnit zabíjení civilistů. Wang I se také vyslovil pro plné členství Palestiny v OSN a propuštění všech rukojmích zadržovaných palestinskými skupinami.

Čína požaduje svolání rozsáhlé mezinárodní mírové konference ke Gaze

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám