Hlavní obsah

Čína požaduje svolání rozsáhlé mezinárodní mírové konference ke Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský ministr zahraničí Wang I vyzval k uspořádání rozsáhlé mezinárodní mírové konference, která by se zabývala ukončením války v Pásmu Gazy a stanovením konkrétního časového rámce vzniku palestinského státu. Podle něj se totiž konflikt v Gaze vyostřil a Rudé moře se stalo novým ohniskem napětí.

Foto: Profimedia.cz

Čínský ministr zahraničí Wang I

Článek

V pondělí ráno o tom informovala agentura Reuters. Server listu The Times of Israel (TOI) zase napsal, že americký prezident Joe Biden v neděli zdůraznil, že se Spojené státy nadále snaží pomoci zadržovaným izraelským rukojmím.

„Čína vyzývá ke svolání rozsáhlejší, autoritativnější a účinnější mezinárodní mírové konference, k formulaci konkrétního časového plánu a cestovní mapy pro realizaci ‚dvoustátního řešení‘ a k podpoře rychlého obnovení izraelsko-palestinských mírových rozhovorů,“ uvedl podle agentury Reuters čínský ministr zahraničí.

Nikdo nás nezastaví, ani mezinárodní soud, prohlásil Netanjahu

Zahraniční

Wang I se ke konfliktu na Blízkém východě vyjádřil po jednáních v Káhiře. Řekl, že válka vede k masivnímu počtu nevinných obětí, což způsobuje vážné humanitární katastrofy. Infrastruktura Gazy byla podle něj zcela zničena, kvůli čemuž miliony lidí sotva přežívají.

Izrael na Gazu útočí od 7. října, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás při útoku na Izrael zabilo na 1200 lidí a 240 dalších uneslo.

V Gaze, kde na území menším než Praha žije kolem 2,3 milionu lidí, od té doby podle palestinského ministerstva zdravotnictví zemřelo na 24 tisíc lidí, včetně tisíců dětí.

Biden se v neděli, na kterou připadl stý den bojů, vyjádřil k utrpení rodin lidí unesených z Izraele, které podle něj žijí v agonii. Poznamenal, že na ně často myslí a že spolu se svým týmem nepřetržitě pracuje na tom, aby byli propuštěni, píše izraelský list TOI.

Hamás a další ozbrojené skupiny dodnes zadržují kolem 130 rukojmích, až několik desítek z nich je ale už zřejmě po smrti.

Izrael uzavřel dohodu s Katarem o dodávkách léků pro rukojmí v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám