Hlavní obsah

Rusové zaútočili na ukrajinské pozice v „golfových vozících“ z Číny. Nedopadli dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část ruského motostřeleckého pluku šla o víkendu do boje proti ukrajinským silám jen zhruba 400 metrů od frontové linie v otevřených terénních vozidlech bez pancéřování. Podle časopisu Forbes šlo o čínskou značku Desertcross 1000-3 ATV, kterou magazín charakterizoval jako „v podstatě těžší golfový vozík“.

Foto: Ozbrojené síly RF

Čínské vozítko Desertcross 1000-3 ATV.

Článek

Někteří ruští velitelé jsou lehkomyslní, ne-li šílení, tvrdí časopis Forbes a dokládá to víkendovým útokem. Příslušníci zřejmě 488. motostřeleckého pluku při něm u Jampolivky poblíž města Zarične v Doněcké oblasti vyrazili proti pozicím ukrajinské 60. mechanizované brigády v čínských vozidlech Desertcross 1000-3 ATV.

„Ruskou kolonu tvořilo několik obrněných vozidel a nejméně jeden tank T-90. To samo o sobě není nic neobvyklého. Další vozidla by vám ale vzala dech. Šlo o čínské čtyřkolky o výkonu 85 koní (zhruba 63 kW). Je to auto, které byste našli na staveništi nebo na farmě. Do boje byste v něm ale nejeli, protože postrádá pancéřování i výzbroj,“ napsal Forbes.

Podle časopisu ruské ztráty na vozidlech koncem loňského roku přesáhly 10 000 kusů, a tak Kreml koupil 2100 čínských desertcrossů za 17 000 dolarů (395 000 Kč) za kus a poslal je na Ukrajinu. Zmíněná „vozítka“ se v armádě dají použít nejspíš jako užitková vozidla v týlu, posílat je do boje naložená pěchotou ale „nedává smysl“, uvedl Forbes.

A tak se o víkendu stalo to, co se muselo stát. Když se útočná vozba složená z čínských vozítek přiblížila k ukrajinským pozicím, 60. mechanizovaná brigáda je zasypala kazetovou municí a vrhla na ně kamikadze drony. Když se kouř nad bojištěm rozplynul, bylo vidět několik zničených desertcrossů pokrytých mrtvými těly ruských vojáků, uvedl Forbes.

Téměř půlmilionové ruské síly na Ukrajině podle časopisu již několik měsíců ztrácejí nejméně 500 tanků a bojových vozidel měsíčně. A vzhledem k tomu, že ruský průmysl každý rok dokáže vyrobit přes 400 nových bojových vozidel pěchoty a přibližně stejný počet nových tanků T-72 nebo T-90, musí zbytek – tisíce bojových vozidel a tanků – pocházet z ruských zásob často z dob Sovětského svazu.

Pokud bude současná míra ztrát pokračovat, Kremlu by v příštích 18 měsících mohly dojít tanky i bojová vozidla pěchoty, tvrdí časopis s tím, že útoky, kdy se za pár obrněnci vydají do boje otevřené čtyřkolky naložené vojáky, by pak mohly být častější.

Ruský generál napadl koncept vedení války na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám