Hlavní obsah

Japonci vyslali svou největší loď na ochranu amerického zásobovacího plavidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko v pondělí vyslalo svou největší válečnou loď Izumo. Podle serveru BBC se tak stalo poprvé od schválení zákona posilujícího úlohu armády z roku 2015. Plavidlo doprovází americkou zásobovací loď. Ta míří ke Koreji, aby se připojila ke skupině v čele s letadlovou lodí Carl Vinson.

Foto: Kyodo, Reuters

Největší japonská válečná loď Izumo (v popředí) doprovází zásobovací plavidlo USA.

Článek

Japonská agentura Kjódo uvedla, že 249 metrů dlouhý vrtulníkový torpédoborec Izumo, který pojme až devět helikoptér, opustil svou základnu v Jokosuce jižně od Tokia, aby se připojil k zásobovací lodi Spojených států a doprovázel ji.

Foto: Kyodo, Reuters

Izumo opouští přístav Jokosuka.

Změna vojenské politiky Japonska

Japonsko po druhé světové válce přijalo pacifistickou ústavu, která armádě umožňovala akci jen v rámci přímé sebeobrany.

Pod vedením premiéra Šinza Abeho Japonsko však postupně posouvá hranice toho, co jeho moderní a výkonná armáda může a nemůže činit.

Tokio roku 2015 přijalo zákonné změny, díky kterým se může zapojit do mezinárodních konfliktů, pokud jsou označeny za kolektivní sebeobranu. Taková situace může nastat tehdy, když je Japonsko napadeno, případně když je ohrožuje napadení jejich spojence.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Japonci změnou reagovali nejen na napětí na Korejském poloostrově, ale také na napětí v Jihočínském moři, které si nárokuje Čína a další země regionu.

Abe odmítá námitky kritiků, že změna politiky povede ke zbytečným válečným konfliktům v zahraničí.

KLDR hrozí potopením

Letadlová loď Carl Vinson, ke které se připojila americká ponorka Michigan na jaderný pohon, se v oblasti Korejského poloostrova účastní výročních vojenských cvičení spolu s jihokorejskou armádou. KLDR, která se pravidelně proti těmto manévrům vymezuje, varovala, že obě plavidla potopí, pokud Pchjongjang ohrozí. [celá zpráva]

Foto: Reuters

USS Carl Vinson

Souběžně s manévry u korejských břehů probíhá jihozápadně od Japonska také cvičení námořních sil Japonska, Spojených států, Velké Británie a Francie.

Americký prezident Donald Trump v neděli označil severokorejského vůdce Kim Čong-una za lišáka, čímž ocenil, že si Kim i přes své mládí a zdánlivě menší zkušenost dokázal udržet vliv. Trump však vnímá KLDR jako velkou hrozbu, kterou již prý měla řešit nejen Obamova, ale i Bushova a Clintonova administrativa. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám