Hlavní obsah

Japonci vyděšení Severní Koreou hromadně budují protiatomové kryty

Tokio

Vzrůstající napětí na Korejském poloostrově děsí Japonce natolik, že se začínají připravovat na jadernou válku. Poptávka po atomových krytech v posledních týdnech vzrostla hned desetinásobně. Obyvatelé země vycházejícího slunce navíc hromadně skupují čističky vzduchu. To proto, že premiér Šinzó Abé varoval, že by mohla KLDR zaútočit sarinem. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný výbuch. Ilustrační foto.

Článek

„Vybudování bunkru zabere čas a stojí to peníze. V těchto dnech, v této napjaté atmosféře, ale slyšíme, že ho chtějí hned. Žádají, abychom přišli a udělali jim (alespoň) odhad,“ cituje Reuters společnost Oriba, která atomové kryty staví.

Jen během dubna obdržela Oriba osm zakázek. Běžně přitom pod rodinnými domy buduje okolo šesti za celý rok. Za pocit bezpečí si Japonci připlatí. Jeden kryt pod rodinným domem pro šest lidí vyjde na 620 tisíc jenů, tedy přibližně 139 tisíc korun. Kryt pro třináct lidí stojí 1,7 miliónu jenů, tedy asi 381 tisíc korun.

Velký zájem je také o čističky vzduchu od toxických plynů. Oriba jich v poslední době prodala hned 50 a momentálně nemá na skladě žádné další. Snaží se je proto získat ze Švýcarska. Do té doby vyděšení Japonci klid mít nebudou.

Hrozba je vážná

Napětí a strach z válečného konfliktu vyvolal fakt, že severokorejský režim Kim Čong-una v poslední době v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN zkušebně odpálil několik balistických raket. Satelitní snímky navíc naznačují, že se KLDR chystá provést další jaderný test. [celá zpráva]

Americký prezident Donald Tump, který Kim Čong-una varoval, aby se zdržel dalších provokací, také v reakci na ně vyslal do oblasti letadlovou loď USS Carl Vinson s doprovodem. K americké flotile se posléze přidaly i japonské lodě. Kim Čong-un reagoval prohlášením, že je připraven letadlovou loď zničit jediným úderem. [celá zpráva]

Vášně se snaží krotit Čína, která obě strany vyzvala k umírněnosti. Právě Peking by se mohl stát klíčem k uklidnění napětí na Korejském poloostrově, protože Čína je de facto jediným spojencem KLDR a má na ni vliv, zároveň ale vede dialog i se Spojenými státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám