Hlavní obsah

KLDR hrozí Američanům, že zničí jejich letadlovou loď jediným úderem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea v neděli varovala, že je připravena demonstrovat svou vojenskou odhodlanost potopením americké letadlové lodi Carl Vinson, která na rozkaz šéfa Bílého domu Donalda Trumpa pluje k jejím břehům.

Foto: Reuters

USS Carl Vinson

Článek

„Naše revoluční síly jsou připraveny potopit americkou jádrem poháněnou letadlovou loď jediným úderem,“ uvedly noviny Rodong Sinmun severokorejské Strany pracujících.

Rodong Sinmun dále označily americkou letadlovou loď za „obří zvíře”, jehož porážka bude ukázkou severokorejské vojenské síly. Předchozí dvě strany noviny Rodong Sinmun byly příznačně věnovány inspekci Kim Čong-una na prasečí farmě.

Loď USS Carl Vinson, která spolu s dalšími plavidly tvoří útočnou skupinu, zamířila tento týden definitivně do západního Tichomoří směrem ke Korejskému poloostrovu. Podle Washingtonu to má sloužit jako varování severokorejskému režimu. Americko-japonská flotila proto chystá poblíž severokorejských břehů odstrašující cvičení.

Letadlovou loď Carl Vinson doprovázejí dva torpédoborci, křižník vybavený balistickými střelami a další bojová plavidla

Americký viceprezident Mike Pence nicméně uvedl, že díky americkému úsilí o zapojení Číny do problému věří v mírové dosažení stavu, kdy bude Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. [celá zpráva]

Napětí v oblasti vzrostlo poté, co Severní Korea pod vedením režimu Kim-Čong una v rozporu s rezolucemi provedla několik zkoušek balistických střel. Ty navíc doprovodila válečnými pohrůžkami mířenými na Jižní Koreu a Spojené státy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám