Hlavní obsah

Íránský útok přímo na Izrael? Možná už o víkendu, píše list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael se připravuje na možný útok Íránu, očekává ho v pátek nebo v sobotu, píše s odkazem na své zdroje deník The Wall Street Journal. Z íránského tábora však přicházejí zprávy, že plány útoku se sice probírají, ale žádné rozhodnutí zatím nepadlo. Íránský útok má být odvetou za zabití několika členů velení íránské armády.

Foto: ČTK/AP

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí vede modlitbu za zabité členy Revolučních gard.

Článek

Představitele íránského velení, včetně vysoko postaveného člena elitních jednotek Kuds, generála Mohammada Rezy Zahediho, zabil před týdnem útok v Damašku v Sýrii. Podle Teheránu šlo o útok Izraele, jehož cílem byla diplomatická budova. Od té doby Írán veřejně hrozí odvetou.

Izrael se k zodpovědnosti za útok nepřihlásil, ale tvrdí, že nešlo o diplomatickou budovu, ale o budovu využívanou právě jednotkami Kuds, jež byla vydávána za civilní.

Zprávy americké rozvědky tento týden tvrdily, že by se mohl blížit útok, který by se mohl dotknout izraelských zájmů. Nyní zdroje Wall Street Journal tvrdí, že by k útoku mělo dojít přímo na půdě Izraele, a to možná již v pátek. Teherán přitom podle listu Times of Israel už Washington uklidňoval, že velkou eskalaci neplánuje.

USA očekávají odvetný úder Íránu proti Izraeli, ale v omezeném rozsahu

Blízký a Střední východ

Americká ambasáda v Izraeli ve čtvrtek uvedla, že americkým zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům nebude povoleno cestovat mimo střední Izrael, Jeruzalém a Beerševu, dokud nebude řečeno jinak. Ve čtvrtek byl v Izraeli velitel amerického Středního velitelství zodpovědného za vojenské operace na Blízkém východě, generál Michael Erik Kurilla.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek při návštěvě letecké základny na jihu země slíbil, že na jakýkoliv útok na Izrael odpoví židovský stát přímo. „Ať nám ublíží kdokoliv, my pak ublížíme jim,“ řekl. „Jsme připraveni naplnit všechny bezpečnostní potřeby státu Izrael, obranně i útočně.“

Při útoku na Damašek, z něhož viní Izraelce i Sýrie, zemřelo podle íránských státních médií i představitelů USA sedm lidí, mezi nimi i generál Mohammad Reza Zahedi, který byl zodpovědný za operace íránských paramilic v Sýrii a Libanonu. Zahedi je nejvýše postaveným zabitým členem íránské armády od ledna 2020, kdy Američané v Bagdádu spáchali atentát na generála Kásima Sulejmáního.

Íránské revoluční gardy na začátku týdne představily nejvyššímu vůdci země, ajatolláhovi Sajjidu Alímu Chameneímu, několik možností útoku na „izraelské zájmy“, uvedl jejich poradce. Měl mezi nimi být i přímý útok na Izrael s použitím sofistikovaných raket středního doletu.

Neútočte, vyzvalo Německo a Británie

Účty na sociálních sítích spjaté s Revolučními gardami v posledních hodinách zveřejňují videa simulovaného raketového útoku na letiště v Haifě a na atomové centrum v Dimoně. Jeden íránský funkcionář v minulosti uvedl, že by Írán v mohl v odvetě za izraelský útok zaútočit na tamní elektrárny a odsolovací střediska.

Chameneí ovšem ještě plán útoku údajně neurčil. Obává se, že by se přímý útok mohl vymstít, pokud budou projektily zachyceny a Izrael odpoví masivním odvetným útokem na íránskou strategickou infrastrukturu. „Plány útoku jsou před nejvyšším vůdcem a ten zvažuje politické riziko,“ uvedl poradce Revolučních gard.

Dalším možným scénářem je útok ze strany prostředníků Íránu v Sýrii a Iráku, kterým Írán v posledních dnech dodal drony. Útok by též mohl být směřován na území, kde sice Izraelci žijí, ale přitom oficiálně nejde o Izrael, jako jsou Golanské výšiny nebo Pásmo Gazy. Tím by se Írán vyhnul útoku uvnitř mezinárodně uznaných izraelských hranic.

V úvahu přichází také útok na izraelské ambasády, obzvlášť v arabských zemích, čímž by byla vyslána jasná zpráva, že se přátelské vazby s Tel Avivem nevyplácí.

Mezinárodní komunita se mezitím snaží za každou cenu vyhnout eskalaci. Ministři zahraničí Německa a Velké Británie Annalena Baerbocková a David Cameron tento týden oba volali svému íránskému protějšku Hosejnu Amiru Abdollahijovi a žádali ho, aby Teherán na Izrael neútočil.

„Íránskému ministrovi zahraničí volalo několik ministrů z oblasti a z Evropy,“ naznačil mluvčí Íránské delegace u OSN v New Yorku, že nebyli jediní.

Otázkou není zda, ale kdy. Hrozba útoku Íránu na Izrael je aktuální

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám